Címlap Podcast Elege lett a ...

Elege lett a „kusskultúrából” és a munkahelyi lelki terrorból Bognár Szilviának!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Munkahelyi lelki terrorról is beszélt a Pécs Aktuál exkluzív podcastjében Bognár Szilvia, független önkormányzati képviselő, aki meglehetősen hangosan távozott az alpolgármesteri székből, majd a Demokratikus Koalícióból is.

Most először hosszasan mesélt arról a képviselőnő, hogy mi történt a leváltása előtti hónapokban; mi és miért változott meg benne az elmúlt két és fél évben; és melyek voltak azok az állomások, amelyek miatt ma úgy látja: csak egy teljesen új politikai kultúra tudna igazi jövőképet mutatni, nem az, amit manapság tapasztalni.

A kádertemetőt, a Zsolnay gyár dolgozóinak „kiszervezését” és ellehetetlenítését, illetve az átláthatatlan döntéseket tartja az előző városvezetés legnagyobb hibáinak; a helyzet azonban nem igazán változott mostanra sem – derül ki a történeteiből.

Nem érezte, hogy becsapták volna a pécsieket, amikor civil szervezet mögé bújtak a pártok jelöltjei a választáson, de most már azt látja, van egy belső kör a baloldalon, amely tudatosan készülhetett a hatalom átvételére, amit aprólékosan meg is terveztek.

Komoly belső konfliktusai voltak a városvezetéssel már az elejétől, egyebek mellett sokkal nyitottabb  városvezetői kommunikációt szeretett volna, de leállították; viszont sosem indokolták meg neki, miért szűkítették le – a fideszes városvezetésnél is radikálisabban – a nyilvánosságot.

Szégyen és kiherélt demokrácia

Nem büszke arra, és reméli, hogy megbocsátanak neki a pécsiek azért, amiért radikálisan csorbították – az ő szavazatával is – az ellenzék jogait és lehetőségeit; ezt nagyon szégyelli – mondta, és szerinte „tele van paradoxonokkal az elmúlt két és fél év”. Úgy érzi, most kusskultúra uralkodik a pécsi városvezetésben.

„Azt mondani, hogy ’kuss legyen, mert hogyha ez kiderül, akkor nem nyerünk’, vagy ’kuss legyen, mert…’, tehát ez a kusskultúra nem jó irány”

– mondta. Szerinte ugyanis, ha valaki hibázik, akkor ne erőltesse ennek ellenére tovább ugyanazt, hanem ismerje el, hogy hibázott és javítsa ki.

„Lehet, hogy fáj, lehet, hogy egy kis arcvesztéssel jár, de sokkal nagyobb arcvesztés megfeszíteni a húrt, ameddig elpattan, mint korrigálni és elindulni a jó úton. Hiszen tévedni emberi dolog” – magyarázta.

Később hozzátette azt, rendkívül bántotta az is, hogy a városvezetők „kiherélték” a demokratikus döntéshozás lehetőségét azzal a bizonyos új frakciószabályzattal, amelyet sem ő, sem a Momentum képviselői egyébként nem írtak alá.

Nem a szavak, hanem a tettek fontosak

Antidemokratikus és szakmaiatlan városházi döntésekről, politikai revansokról is beszélt Bognár Szilvia, amit szerinte azzal indokoltak házon belül, hogy ezt csinálta a Fidesz is. Úgy gondolja azonban, hogy ha valaki le akarja váltani a Fideszt – ő pedig le akarja – akkor nem lehet ugyanolyan módszereket alkalmazni, mint amit el akar törölni; mert ez esetben épp olyanná válik maga is.

Szerinte ugyan szavakban a pécsieket KÉPVISELI a városvezetés, de a tettek nem mindig ezt mutatják, márpedig a lényeg abban van.

„Még az ellenségeivel sem bánik úgy az ember, ahogy a szövetségesekkel bánnak Pécsett” – mesélte a képviselő.

A beszélgetésben Bognár Szilvia választ ad arra is, miért nem fordít hátat a politikának döbbenetes tapasztalatai ellenére; mik a céljai, mert hogy vannak, és beszél arról is, szerinte hogyan kellene jól politizálni és jól várost vezetni úgy, hogy az valóban a közösség érdekeit képviselje, ne egyénekét.

Podcast

A teljes beszélgetést itt, vagy a különféle hivatalos podcast felületeken lehet meghallgatni:

Aki pedig a YouTube-ot kedveli inkább, az itt meghallgathatja a teljes adást: