Címlap Balhé Elítélhetik s...

Elítélhetik szerdán a pécsi tanárt, aki iskoláját védte a balhés fiataloktól

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szerdán 13:00-kor kezdődik – vagyis folytatódik – a Pécsi Járásbíróságon annak a pécsi tanárnak az ügye, akit az ügyészség azzal vádol, hogy személyi szabadáságban korlátozott egy tizenéves fiatalt a Nevelési Központ előtt. Jancsula Dezső ezzel szemben azt állítja: ő csak az iskoláját, tanártársait és a diákjait védte meg a balhés fiataloktól, akik rendszeresen bejártak az iskola területére dohányozni, beszólogattak a gyerekeknek és a tanároknak is – néha verekedtek is; és egy újjal sem nyúlt egyik fiatalhoz sem.

Tárgyalás nélkül ítélték el

A 36 éve tanító, elismert és kedvelt pedagógust egy tárgyalás nélkül meghozott – egyelőre nem jogerős – döntéssel 170 ezer forintra ítélte a bíróság büntetőügyben, amiért “személyi szabadságában korlátozta” azt a 16 éves fiatalt, akit cigizésen kapott az iskola udvarán és megpróbálta felvinni az igazgatóhoz.

A pécsi tanár most először – szerdán, a bíróság előtt – személyesen is elmondhatja vallomását, védekezhet. Eddig ez nem történt meg.

A pécsi történelemtanár ügye még tavaly szeptemberben mozgatta meg az internet népét, és buzdította összefogásra a szülőket, tanárokat és kívülálló civileket egyaránt. Akkor derült ki, hogy Jancsula Dezsőt elítélték azért, mert fellépett az iskola környékén rendszeresen garázdálkodó banda ellen. Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

A Pécs Aktuál úgy tudja, már négy minisztérium szakértői vizsgálják Dezső bácsi esetét és az ügy mögött rejlő jogi érveléseket és lehetőségeket. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy jogerősen is elítélhetik a tanárt,

eztuán viszont nem taníthat többet, mérlegelés nélkül el kell bocsátani az iskolából a törvény szerint.

Lapunk konzutált több jogásszal, akik azt mondták, bár az eset – érthető módon – felháborítja a társadalom egy jelentős részét, a bíróságok a törvényeket veszik figyelmbe, azoknak szereznek érvényt. Tehát könnyen lehet, hogy másodfokon jogerősen is elítélik majd a tanárt, mert nem tehetnek mást; főleg, ha ő maga is elismerte, hogy megfogta a dohányzó fiatal táskáját és ezzel “korlátozta a személyi szabadságában”, mivel nem engedte elmenni.

Precedens lehet – de milyen?

Jancsula Dezső szerint ha őt elítélik, az minden tanárnak és bandázó tinédzsereknek is üzenet lehet.

AZ, HOGY ENGEM ELÍTÉLTEK EZÉRT, AZT ÜZENI A KÖRNYÉKBELI CSIBÉSZEKNEK, HOGY ITT BÁRMIT MEG LEHET TENNI, IDE BE LEHET JÖNNI, ITT SZABAD DOHÁNYOZNI, INNI, MOCSKOLÓDNI. ÉS HA AZ ITT DOLGOZÓ EMBER RÁJUK SZÓL, AKKOR AGRESSZÍVAN VISSZA LEHET SZÓLNI. EZ NEM PROBLÉMA. SŐT! MAJD AZ AZ EMBER KAP BÜNTETÉST, AKI ERŐTELJESEBBEN FEJEZI KI A REND IRÁNTI VÁGYÁT

– magyarázta a Pécs Aktuálnak a tanár, akinek 4 éve van/lenne vissza a nyugdíjig. Szerinte

nem azt kellene büntetni, aki egy közintézményben, nem fizikai erőszakkal, csak visszatartással, megpróbálja elérni, hogy a gyerekek biztonságban legyenek.

A Pécs Aktuál stábja ott lesz a szerdai tárgyaláson, arról tudósítani fogunk.