Címlap Hírek Jancsula-ügy:...

Jancsula-ügy: elnöki kegyelmet kapott a meghurcolt pécsi tanár!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jancsula Dezső kedden kapta meg az értesítést: az igazságügyi miniszter felterjesztette, a köztársasági elnök pedig aláírta kegyelmi kérelmét. Ezzel a pécsi tanár ügye befejeződött és elindított egy folyamatot is - hangzott el a kertvárosi iskolánál tartott, rögtönzött tájékoztatón.

A hírt kedd délután rögtönzött sajtótájékoztatón jelentette be az érintett, valamint Hidegné Csernik Aranka ügyvéd és Kővári János önkormányzati képviselő.

– Bíztam benne, hogy pozitív lesz számomra az ügy végkicsengése, bár jobban örültem volna, ha a bíróságon történik meg az első fokon hozott ítélet korrigálása; de így megnyugtatóbb, hogy hamarabb véget ért – mondta megkönnyebbülve a pedagógus.

Jancsula Dezső: ez egy nagy teher az emberen, ami hónapok óta tartott

– Eddig is tanítottam, ezután is fogok – hangsúlyozta Jancsula Dezső, aki végig elérzékenyülve beszélt a történetekről. A pécsi tanárnak egyébként csupán pár éve van a nyugdíjig.

„Megnyugvással értesültünk a köztársasági elnök kegyelmében”

– ezt már a tanár ügyvédje mondta. Hidegné Csernik Aranka részletezte azt is, hogy az eljárási kegyelem a tanár kérésére indult, de sokan mellé álltak, akik segítették az ügyet.

„Felhívtuk a társadalom figyelmét, hogy milyen magatartás veszélyes”

– mondta az ügyvéd, aki hozzátette: Jancsula Dezső mélyen hitt abban, hogy amit ő tett, nem veszélyes a társadalomra.

Bízunk benne, hogy jogszabályi környezetváltozásra kerül sor

– Közfeladatot ellátó személyek vonatkozásában időnként megfordul a magatartás mérlegelése – tette hozzá az ügyvéd, aki hangsúlyozta, örülnek a köztársasági elnök kegyelmének, de jobban örültek volna, ha a bíróság mondja ki, hogy a tanár érdemes arra, hogy oktassa a jövő nemzedékét.

Jöhet a törvénymódosítás!

– Ragaszkodunk a törvénymódosításhoz, ezért be is nyújtottunk egy törvénymódosítási javaslatot, ami tisztázná a tanárok eszközeit arra vonatkozóan, hogy a gyerekeket megvédjék. Méltatlannak gondoltuk azt az eljárást, ahol bűnösnek mondják azt, aki a gyerekekre vigyáz. Elvárjuk, hogy a tanárok kapják meg azt a jogosítványt, amivel valóban tudnak a gyerekekre vigyázni – mondta Kővári János önkormányzati képviselő.

Talán más is változik: most nyugalom van az iskola környékén

– Hosszabb idő óta nyugalmi állapot van. A környéken lakók jobban figyelnek, meg azok, akik ilyeneket csinálnak érzik, hogy fókuszál rájuk a sajtó és ennek van egy visszatartó ereje – hangsúlyozta Jancsula Dezső kérdésünkre.

Mindez üzenet a társadalom számára, hogy nem szimpatikus ez a magatartás forma – zárta szavait Jancsula Dezső.

Jancsula Dezső sajtótájékoztatójának teljes tartalma itt érhető el:

Egy fél ország fogott össze Dezső bácsiért

Mint ismert a bíróság 170 ezer forintra ítélte Jancsula Dezsőt, amiért “személyi szabadságában korlátozta” azt a 16 éves fiatalt, akit cigizésen kapott az iskola udvarán. Ha kifizette volna a pénzbüntetést, akkor azonnal el kellett volna bocsátani a munkahelyéről – hiszen a törvény szerint nem dolgozhat gyerekekkel az, akit büntetőügyben elítélnek. A történelemtanár nem fizette ki a büntetést, majd a kitartott amellett, hogy nem követett el bűncselekményt és még az enyhébb ítéletet, a megrovást sem fogadta el.

A pécsi tanár nagyot kockáztatott, hiszen ezzel a tárgyalás nem zárult le, júniusban tanúk meghallgatásával, videófelvételek elemzésével folytatódott volna a tárgyalás. Áder János köztársasági elnök azonban aláírta a pécsi tanár kegyelmi kérelmét, amivel véget ért az ügy.

Első interjúnk Jancsula Dezsővel: