Címlap Balhé Összefogtak D...

Összefogtak Dezső bácsiért: nem akarják, hogy kirúgják a tanárt a pécsi iskolából

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pár óra leforgása alatt több mint 1700-an csatlakoztak ahhoz a csoporthoz, amelynek tagjai kiállnak a pécsi tanár mellett. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Jancsula Dezsőt azért ítélte el a bíróság, mert fellépett az iskola területén dohányzó agresszív fiatalok ellen. 

Ha kell, akkor utcára is mennek a tanár miatt

A szülők, ismerősök és az iskola egykori diákjai az eset miatt összefogtak. Aláírásokat gyűjtenek, sőt szimpátiatüntetést is szeretnének azért, hogy Jancsula Dezsőt támogassák.

Van egy tanár, aki tanított több generációt. Megvédte az iskoláját, ahol 30 éve tanít. Azt szerette volna, hogy az ott tanuló gyerekek ne lássanak olyan dolgokat, amelyek nem oda valók.

írják a csoportban.

Az ügy mellé állt a Mosolymanó Egyesület is. Ők a Várkonyi Nándor utca 7.-ben biztosítják a helyet ahhoz, hogy aki a petíciót alá szeretné írni, nyugodt körülmények között megtehesse. Szeptember 27-től október 1-ig várják az embereket 8 és 17 óra között.

Büntetőügyben elítélték a tanárt, a fiatalokat semmilyen retorzió nem érte

Az, hogy engem elítéltek ezért, azt üzeni a környékbeli csibészeknek, hogy itt bármit meg lehet tenni, ide be lehet jönni, itt szabad dohányozni, inni, mocskolódni. És ha az itt dolgozó ember rájuk szól, akkor agresszívan vissza lehet szólni. Ez nem probléma. Sőt! Majd az az ember kap büntetést, aki erőteljesebben fejezi ki a rend iránti vágyát

Mint azt korábban már megírtuk, egy éve ősszel a kertvárosi iskola területén egy fiatalokból álló csapat dohányzás miatt került összetűzésbe a Nevkóban dolgozó tanárral, Dezső bácsival.

A gyerekek visszabeszéltek, a tanár állítása szerint

“leköcsögözték”.

Az interneten keringő felvételen pedig az eseményeket néző diákok kommentálását is hallhatjuk:

“én már lecsaptam volna, pumpáltam volna a kopasz fejét”

– mondják.

A tanár és diák közötti szóváltás körülbelül 10 percig tarthatott. Ez idő alatt a tanár próbálja elmagyarázni, hogy az iskola területén tilos a dohányzás. A diákok viszont kérdőre vonják a tanárt.

“De nagyon jól tudod a jogaidat?!”

– mondták a tanárnak, akit láthatóan körbevettek a tizenévesek.

A tanár és diákok közötti szóváltás után egyszer csak előlépett az iskola – azóta már elbocsátott – takarítója, aki „rendet akart tenni”. (A takarítóval készült tavalyi interjúnk ITT ÉRHETŐ EL!)

A tettlegességig fajuló vitában Dezső bácsi már nem vett részt,

a bíróság először tanúként kezelte a tanárt. Majd Jancsula Dezső elmondása szerint jött a fordulat és vádlott lett belőle, s később egy borítékban megkapta az ítéletet is.

170 ezer forint megfizetésére ítélte a bíróság, amiért “személyi szabadságában korlátozta a diákot”

Most azonban a tanár fellebbez, mert (és itt a fontos rész!) ha kifizeti a pénzbüntetést, akkor azonnal el kell bocsátani a munkahelyéről – hiszen a törvény szerint nem dolgozhat gyerekekkel az, akit büntetőügyben elítélnek.

A Pécs Aktuál interjúja

itt tekinthető meg: