Címlap Balhé Egyenként rag...

Egyenként ragasztják és fugázzák majd ki a Vince utca köveit csaknem 10 ezer négyzetméteren!

ilyen útfelújítást még nem látott pécs
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Három és fél hónapos csúszással megkezdődött a pécsi Vince utca rekonstrukciója. A beton térköveket elkezdték felszedni, egyenként lekefélni és raklapokra pakolni. Ami ez után jön, na az nem mindennapi.

 

 

„Útfelújítás indul! Türelemre is szükség lesz, míg a Vincze utca burkolata megújul.” – írta közösségi oldalán Horváth Tamás önkormányzati képviselő, aki még tavaly októberben büszkélkedett vele, hogy márciusban indul a felújítás, ami végül három hónapot csúszott. A terület önkormányzati képviselője azt ígérte, hogy nem lesz teljes útzár, ehhez képest az lett. Az első ütemben a Vince utca elejétől a 32-es számig le van zárva az utca.

Ilyen térkövezést még nem látott a Pécs, sőt valószínűleg az országban sincs rá példa. A térkövek felszedése után a kavics aljzatot átfogtatják és speciális kötőanyagot kevernek bele, amitől beton szilárdságú lesz. Ez eddig rendben is van, de ami ezt követi egy igen aprólékos munka.

Speciáls ragasztóba ültetik a köveket, közöttük egy centis rést hagyva, amit fugázni fognak pont úgy, mint egy lakás hidegburkolata esetén, mindezt 500 méter hosszúságban és 12-20 méter szélességben, közel 10 ezer négyzetméteren. Az már más kérdés, hogy ez mennyibe fog kerülni.

A lakók parkolása nem teljesen megoldott, de azért próbáltak kompromisszumos megoldást találni. Munkaidőn kívül lehetőség van parkolásra az Ágoston téren valamint a Biokom 25 parkolóhelyet biztosít díjmentesen a Király utca végén, a Búza térnél lévő foghij telken lévő parkolóban. Ezzel csak az a baj, hogy a parkoló hétköznapokon délután fél hattól reggel 8-ig, szombat fél egytől hétfő reggel 8-ig zárva tart.

A házhoz menő szemétszállítás a felújítás idejére megszűnik, a Biokom vegyes és szelektív gyűjtésre használható konténereket helyezett ki az utca aljára és a tetejére.

A türelemre valóban szükség lesz, hiszen az utca első felének rekonstrukciója a tervek szerint két hónapig fog tartani, lagalább is a Strabag által a lakossághoz eljutatott szórólapon ez van.