Címlap Balhé “Életve...

“Életveszélyessé vált a közlekedés” – mondják a Havi-hegyi úton élők, akik járdát követelnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Betelt a pohár a Havi-hegyi út lakóinak. A víziközmű-rendszer több hónapja tartó rekonstrukciója nem úgy halad, ahogy számoltak vele. A héten lakógyűlést hívtak össze, hogy tiltakozzanak a tarthatatlan állapotok miatt.

“Legyen járda, esővízelvezetés és sebességkorlátozás”

– akarják a lakók, aminek hangot is adtak a lakossági fórumon.

Hónapok óta tart a rekonstrukció

Az már biztos, hogy a Havi-hegyi út a víziközmű-hálózat rekonstrukciója után teljes szélességében új aszfaltot kap, a járdára viszont még várni kell.

Ezzel azonban nem elégedettek a lakók

Szerintük évek óta nem lehet biztonságosan közlekedni ezen az útszakaszon, ezért már többször is jelezték a városvezetésnek, hogy tegyenek valamit. Megkeresték a terület képviselőjét, Sajgó Györgyöt (Momentum), aki a szerdai fórumon nem tudott megjelenni. Ezért az ott élők végül Kővári Jánoshoz (ÖPE-KDNP) fordultak. Az önkormányzati képviselő azt tanácsolta, hogy ideiglenes megoldásként fekvőrendőrt kérjenek a Biokomtól, ami lassítaná a forgalmat.

– Mivel most készül a város jövő évi költségvetése, azt javasoltam a lakóknak, hogy jelezzék igényeiket. Mert csak a városvezetés tudja kiszakítani azt az összeget, ami a járdához és a vízelvezetéshez kell – mondta Kővári János. A képviselő hozzátette, őt úgy tájékoztatták

200-300 millió forintba kerülne az út biztonságossá tétele, amire most nincs forrása a városnak.

Kővári azt javasolta, hogy a lakók azt is jelezzék, mennyi kommunális adót fizettek már a városnak. A 10-15 év alatt befizetett összeg elegendő kell, hogy legyen a lakók igényeinek kielégítésére.

Megoldás lehet a sebességkorlátozás is, de még erre is várni kell

Az ügyben lesz még egy lakossági fórum, amit december 7-én a Bagolyvárban tartanak. Azon a terület képviselője, Sajgó György is ott lesz.