Címlap Balhé Függőségben s...

Függőségben szenvedő fiataloknak bővítik a központot Uránvárosban, fákat is kivágtak emiatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Főként kábítószer- és alkoholfüggőségben, de egyéb problémákkal küzdő fiatalokon is segítenek majd Uránvárosban. A Berze Nagy Lajos utcai óvoda helyén évek óta kezel betegeket az INDIT Közalapítvány, most azonban bővítik az intézetet. Pár lakó már fel is háborodott azon, hogy hat platánt kivágtak a területen. 

Egy nyilvános Facebook-csoportban osztotta meg rövid videóját az az uránvárosi lakos, aki felvette, amint egészséges fákat vágnak ki a Berze Nagy János utcai drogközpont udvarán.

Nem örülnek a környékbeliek

A videót készítő férfi nem túl lelkes a fejleményeket illetően, mindössze annyit írt a felvétel alá, hogy

„vágják a fákat a drogközpont építéséhez. Ez a szép nagy platán már éppen jól árnyékolta a konyhaablakunk.”

Néhány kommentelő sem rejtette véka alá elégedetlenségét, egyikük egyenesen úgy fogalmazott, hogy „Zöldek! Hol a p…ba vagytok????”

A sűrűn lakott területen lévő intézményt az INDIT Közalapítvány működteti, a szakemberek elsősorban alkoholproblémával és gyógyszerfüggőséggel küzdő fiatalok számára nyújtanak rehabilitációt.

A Berze Nagy János utcában több éve kezdődött meg a függőségben szenvedő fiatalok ellátása, a mostani fakivágás a központ bővítését szolgálja.

Mint Szemelyácz János, az intézményt működtető INDIT Közalapítvány szakmai vezetője elárulta, egy nyertes EU-s pályázatnak köszönhetően bővül az uránvárosi rehabilitációs központ – csakúgy, mint a Nyár utcai gyermekklinikán, ahol már zajlik egy új pszichiátriai és addiktológiai osztály kialakítása.

– Regionális addiktológiai centrum épül serdülők számára. Az új ambulancia a mostani épület mellett fog felépülni mintegy 250 négyzetméternyi alapterületen. Hat fát valóban ki kellett vágni, de megígértük, hogy kétszer ennyit fogunk ültetni. A munka valóban ma kezdődött el

– fogalmazott.

Mint megtudtuk, a kivitelezést 300 nap alatt kell elvégezni, s bár a beruházást végző mosonmagyaróvári cég némi késéssel látott hozzá a munkálatokhoz, a tervek szerint az új központ jövő tavasszal már fogadhatja a fiatalokat.

Itt lesz a központ új szárnya – Fotó: Tálas János

Nem kell félni, nem lesz bentlakásos

Szemelyácz János szerint nem kell tartaniuk a fiataloktól a környéken lakóknak, hiszen az új egység nem bentlakásos intézmény lesz, hanem csak nappal fogadja majd a kezelésre, terápiára érkező fiatalokat és családjukat.

– Mi elsősorban a családok segítségével kívánjuk kezelni a függőségüktől szabadulni igyekvő tiniket, így

elsősorban család- vagy csoportterápia keretében zajlanak majd a kezelések. Létszámhatár nincs, annyi klienssel foglalkozunk, amennyi a rendelési időbe belefér.

Az intézményben mobil stáb is dolgozik majd online ambulancia formájában, tagjai telefonos segítséget nyújtanak a gyermekvédelemben a serdülőkkel foglalkozó egyéb intézményeknek a régióban, például gyermekotthonoknak, lakásotthonoknak, nevelési tanácsadóknak, iskoláknak, védőnőknek, orvosoknak, szociális munkásoknak – azaz szerte a régióban helyben próbálják majd megoldani a problémákat a helyi szakemberekkel közösen.