Címlap Gazdaság Kormányzati d...

Kormányzati döntésekből faraghat saját sikert a pécsi önkormányzat

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csalóka közleményt adtak ki, amiből úgy tűnhet, ők adtak ekkora kedvezményt bérlőiknek. Alig egy hónapja viszont még hallani sem akartak a 100%-os bérletidíj-elengedésről. 

„Márciusban megduplázódott az a vállalkozói kör Pécsett, amelynek nem kell ingatlanbérleti díjat fizetniük” – kezdi az önkormányzat a Pécsi Vagyonhasznosító nevében kiadott közleményét, és ebben eljutnak addig, hogy:

„az év harmadik hónapjában összesen 290 bérlő kapott működésének korlátozása miatt 100%-os díjmentességet a Pécsi Vagyonhasznosítótól”.

A közlemény elején még olvasható, hogy a március elején meghozott kormánydöntést követően (miatt? – a szerk) megduplázódott azon bérlők száma Pécsett, akiknek a Pécsi Vagyonhasznosító (PVh) Zrt. elengedte a teljes ingatlanbérleti díját, és 164 vásártéri helybérletes is 100%-os díjmentességet kap a vásártér korlátozott működési idejére. Mindezeknek köszönhetően újabb 15 millió forint marad a PVh bérlői zsebében.

A bérletidíj-fizetési mentességről szóló 52/2021. (II. 9.) kormányrendelet módosítása március elején arról rendelkezett, hogy az önkormányzat hatáskörébe tartozó ingatlanok bérleti díját március hónapban teljes mértékben el kell engedni.

Az új intézkedéssel a támogatotti kör jelentősen kibővült.

Bekerültek a díjfizetési mentességet élvezők körébe olyan vállalkozások is, mint a fodrászok, kozmetikusok, virágüzletek, könyvesboltok, játékboltok, cipőboltok, óra-ékszer boltok, sportboltok és papírboltok. A döntés összesen 126 bérlőt érint, ami azt jelenti, hogy a korábbi teljes fizetési mentességet élvező kör megduplázódott.

A vásártér korlátozott működtetése okán a vásártér 164 helybérletesének sem kell bérleti díjat fizetnie, ők 3 héten át 100%-os díjkedvezményt kapnak – derült ki.

Az önkormányzat azt írja, „már 240 millió forint értékűvé bővült az a kedvezménycsomag, amit 2021-ben a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. a bérlőinek adott”.

Febrárban még nem adtak volna teljes kedvezményt

Ez az utóbbi mondat ugyan igaz, de ezt a kedvezményt februárban még nem akarta megadni az önkormányzat, és a szakbizottsága sem. Akkor ugyanis még ragaszkodtak a maximum 70%-os kedvezményhez – igaz, akkor még a kormány sem hozta meg a bérleti díjak elengedéséről szóló rendeletét, amelyet kötelező betartania a Pécsi Vagyonhasznosítónak, illetve az önkormányzatnak.

Ruzsa Csaba és az MSZP-s Schmuck Roland ugyanis a februári online „közgyűlésen” még amellett érvelt, hogy a 70%-os kedvezmény elegendő. Erről mutatunk egy rövid videót is, ami INNEN van (az ominózus napirendi pont 4 óra 57 percnél kezdődik)

Az önkormányzat fenti közleményéből úgy tűnhet, mintha komoly és tudatos program lenne a részükről a vállalkozók csontnélküli megsegítése, vagyis a bérleti díjak 100%-os elengedése. Tény azonban, hogy ez a múltban nem így történt. Ezért felemás úgy beállítani egy kormányzati döntést, vagy azt az érzetet kelteni, mintha az a pécsi önkormányzat fejéből pattant volna ki, mintha azt magától adta volna. Azonban lehet ilyen érzése a gyanútlan olvasónak.

Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a bérleti díjak az önkormányzat számára bevételt jelentenek. Mivel a kormány a vállalkozásokat segítve elengedte a bérleti díjakat a járvány miatt egy átementi ideig, vagyis erre kötelezte az önkormányzatokat – valamint önmagát, mint államot is, hogy ezt ne szedjék be ,- így ettől a pénztől elesik a város, illetve cége. Nem volt ugyanis más választása a PVH-nak, mint az, hogy ott hagyja a bérlőknél ezt a pénzt. Az mindenesetre dicséretes, hogy ezt legalább pozitív köntösbe öltöztetve tették meg Pécsett.

UPDATE: „Eddig csak a korábbi városvezetés eredményeit próbálták „lenyúlni”, most már a kormányét is”

Csizmadia Péter, a nagyobbik ellenzéki párt frakcióvezetője a közösségi oldalán reagált az önkormányzat közleményére. Szerinte ez „arcpirító közlemény a Vagyonhasznosítótól!”

„A Kormány bérleti díj mentességet elrendelő döntése alapján a cég bérlőit megillető díjmentességet saját intézkedésként igyekszik eladni a pécsieknek.

Ezzel szemben a valóság az, hogy ha a városvezetésen és a cégen múlt volna, akkor a mai napig kénytelenek lennének bérleti díjat fizetni a pécsi vállalkozók.

Még a januári polgármesteri konzultáción sem voltak hajlandóak mentességet adni, hiába indítványoztuk egy konkrét ügyben. Sőt, Ruzsa Csaba és Schmuck Roland hosszan érveltek a díjmentesség ellen.

Míg eddig csak a korábbi városvezetés döntéseinek eredményeit próbálták „lenyúlni”, úgy tűnik, ezentúl már az ősellenség Kormányét is szeretnék…” – írta a Fidesz pécsi frakcióvezetője.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.