Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vallási jelképek nélkül reklámozza az adventi programokat a pécsi önkormányzat. A Pécsi Advent 2022 kiadványában és a program internetes oldalán is kereszt nélkül ábrázolják a székesegyházat és dzsámit, amelyről még a félhold is hiányzik.

Olvasónk jelezte, hogy keresztek nélkül ábrázolja a városi programfüzet novemberi számának egyik adventi reklámgrafikája a székesegyházat és Széchenyi téri Gyertyaszentelő Boldogasszony-templomot (a dzsámit). Így derült ki, hogy a www.adventpecs.hu honlapon is hiányoznak a grafikákról a keresztek, a dzsámiról pedig a félhold is.

A dzsámin lévő félhold eltávolításához még a keresztényeknek sem volt bátorságuk, amikor 1686-ban visszafoglalták a várost a törököktől. A templomot a jezsuita szerzetesek vették át, nem törték le az oszmán jelképet, a félholdat, hanem rátűztek a lándzsa tetejére egy keresztet, azt jelezve ezzel, hogy a keresztény hit győzedelmeskedett. Ez a gesztus a kölcsönös tiszteletre is felhívja a figyelmet, hogy akkor van békesség, ha tiszteljük a másik vallását!

Jó kérdés

Miért nem szerepelnek ezeken a kiadványokon, grafikákon a székesegyház és a belvárosi templom vallási jelképei?

Ezt a kérdést tettük fel a pécsi önkormányzat sajtóosztályának – amint válaszolnak, frissítjük cikkünket!

Legutóbb két éve volt botrány a vallási jelképekből Pécsen, amikor sok pécsinél kiverte a biztosítékot, hogy a mindenki karácsonyfája alatt álló betlehemet egy szivárványos kisvonatra cserélték le.

Öt éve is volt egy hasonló eset: egy német élelmiszeráruház lánc görög termékein Santorini jellegzetes, kék tetejű és fehér falú épületei, köztük az Anasztaszisz ortodox templom volt látható, amelynek kupolájáról leretusálták keresztet. Akkor a cég azzal indokolta a keresztek eltávolítását a fotókról, hogy „a vallási és politikai semlegességet” akarták megőrizni, hirdetéseikben kerülik a vallási szimbólumokat, mert nem akarnak kirekeszteni semmilyen meggyőződésű csoportot.

Addig mutatjuk, most miről is van szó: