Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sikerült a legrosszabb megoldást választania kapufelújításnál egy pécsi társasháznak a Kálvária utcában. Az antik, több százezer forint értékű, fából készült több mint 100 éves kaput szakszerű felújítás helyett egyszerűen félbevágták, az alsó részébe beépítettek egy ízléstelen műanyag nyílászárót.

Mozgatsd a fehér sávot az egereddel!

Az ingatlan számtalanszor cserélt gazdát az elmúlt évszázadban, de eddig senkinek sem jutott eszébe hasonló megoldás. A városban sok jó példát látni, hogyan kell egy patinás régi házat, kaput vagy nyílászárót méltó módon felújítani. Ha mindenképpen műanyag nyílászárót szerettek volna, biztos találtak volna vevőt a régi és értékes kapura, amiért több százezer forintot is megadott volna egy értékmentő.

A ház nem először került a sajtó hasábjaira, több híres és hirhedt pécsi lakott itt.

108 éve itt halt meg Baksay Gyula református tanitó, Baksay Sándor református lelkész, a Dunamelléki református egyházkerület püspökének testvére.

Az ingatlant ekkor Danitz Júlia örökölte, aki ismert iparművész és tanár volt a városban. Tőle Gatai János híres vendéglős vette meg, akinek a Hal téren volt közkedvelt étterme.

Azonban 95 éve itt lakott Tosenberger (Tárja) Béla kommunista agitátor, a megyei forradalmi munkásmozgalom régi harcosa, akit a rendőrség 5 évre kitiltott Pécsről. A férfi 1925-ben az elsők között lépett a Magyar Szocialista Munkáspárt (Vági-féle párt) tagjai sorába. Pécsett szervezte a mozgalmat, agitált programja elfogadása érdekében, röpcédulákat terjesztett, ezért a rendőrség felfigyelt a szervezetre.

„Magyar Királyi Rendőrség Pécsi Kapitánysága

4023/1928. köz. szám.

Tárgy: Tosenberger Béla kitiltása.

Véghatározat.

Tosenberger Béla zombori születésű, rk. vallású, bajai illetőségű, cipészsegéd foglalkozású, pécsi. Kálvária u. 12. sz. alatti lakost 5 évre hatóságom egész területéről kitiltom.

Indoklás:

Mint kommunista érzelmű és a Vági (a Magyar Szocialista Munkáspárt) politikai párt tagja, a főváros területéről kitiltatott. Hatóságom területén rendes foglalkozással nem bír, szakmabeli foglalkozást nem folytat. Erős szélsőséges gondolkodású, politikailag megbízhatatlan. A fentiek alapján a közrendre és a közbiztonságra veszélyes egyén.

Pécs, 1928. március 9.

A Magyar Királyi Államrendőrség Pécsi Kapitányságának vezetője, Vörös rendőrfőtanácsos.”