Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

24 éve vagyok a cégnél, Bánkuti úr már a nyolcadik vagy a tizedik cégvezető, de egyikük sem engedte meg magának azt a hangot, amit ő

– magyarázta döbbenten az egyik buszsofőr a Pécs Aktuálnak hétfő délben.

A Tüke Busz pilótái pár másodperces demonstrációt tartottak hétfőn, miután megtudták, hogy egy interjúban egyszerűen lebunkózta és leprimitívezte őket a cégvezetőjük, Bánkuti István.

A pilóták egyelőre hangos dudálással fejezték ki nemtetszésüket, de itt nem állnak meg – közölte az egyik szakszervezet pécsi vezetője. Raposa Gábor (SZAKSZ) szerint ugyanis a cégvezető “minősíthetetlen mondatai” az utolsó cseppet jelentették, régóta van ugyanis bérfeszültség a cégnél, mert már a McDonald’s-ben többet lehet keresni, mint pécsi buszsofőrként.

Az utasokat is kibeszélte, nem csak a kollégáit

Amint arról a Pécs Aktuál elsőként számolt be szombaton, laza interjút adott a Tüke Busz vezetője, Bánkuti István a pécsi egyetemisták lapjának. Az interjúban viszont egyszerre primitívezte és bunkózta le beosztottjait, vagyis a sofőröket és ostobázta le az ellenőrök egy részét, de itt nem állt meg. Az egyetemisták egy részét is lebunkózta óvatosan a cégvezető, de beszólt a városvezetésnek – vagyis a tulajdonosnak – is. Sőt, még az utasokat sem kímélte, ez utóbbi szövegkörnyezetet megmutatjuk (a korábbiak előző cikkünkben olvashatóak – a szerk.):

A képre kattintva a szöveg nagyítható!

A cégvezető erőteljes kijelentéseiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Többször is beszéltünk Bánkuti Istvánnal, felajánlottuk neki az exkluzív, videós megszólalás lehetőségét is, de nem élt vele. mint mondta: más dolga van.

Annyit azért elmondott, hogy sajnálja a mondatait, nem akart senkit megbántani, elnézést fog kérni a dolgozóktól. Szerettük volna megtudni, hogy ez megtörtént-e, ezért írásban is megkerestük a Tüke Buszt, illetve a tulajdonos önkormányzatot is.

Hallgat az önkormányzat, hallgat Bánkuti István is

Az alábbi kérdéseket küldtük el a városvezetésnek (mint a Tüke Busz tulajdonosának) és a cégvezetőnek; de nem kaptunk válaszokat:

  1. Mi a Városvezetés az álláspontja, véleménye az ügyben?
  2. Mennyire tartják szerencsésnek Bánkuti István megnyilatkozását, amelyek miatt a sofőrök tiltakoztak?
  3. Mi lesz a következménye a cégvezető mondatainak? Lesz-e egyáltalán?
  4. Bánkuti István kért-e már elnézést a sofőröktől és az ellenőröktől? Ha igen, akkor hogyan, milyen formában és mikor?
  5. Mi az akadálya a bérrendezésnek, mikor számíthatnak a sofőrök arra, hogy a kért emelést megkapják?
  6. Igaz-e az, hogy Bánkuti István benyújtotta a lemondását? (Ha nem, akkor tervez-e esetleg ilyet, vagy nem tartja szükségesnek?)

Egyelőre egymásnak ellentmondó, és nem megerősített hírek keringenek arról, hogy Bánkuti beadta a lemondását. A sofőrök szerint ugyan ez lenne a legjobb és szükséges megoldás, de a Pécs Aktuál nem tud arról, hogy a cégvezető tényleg hajlandó lenne-e lemondani.

Az esetleges távozását egyébként nemcsak a SZAKSZ, hanem a Hofekker Ferenc vezette FDSZ is szorgalmazza.

Ez utóbbit az ATV Híradójának nyilatkozta vasárnap Hofekker Ferenc. Az adásban az önkormányzat sajtóreferense is megszólalt, de érdemben nem akart nyilatkozni, annyit mondott, hogy megvizsgálják, mi történt, majd utána reagálnak.

Érdeklődtünk a szakszervezetnél, hogy

hivatalosan kért-e már, és ha igen, akkor milyen formában bocsánatot Bánkuti István? Raposa Gábor azt mondta, nem tud ilyenről, egyelőre csak egy ígéretről hallott, hogy ez megtörténik majd.

Hallgatnak a pártok is

Egyelőre nemcsak az önkormányzat, vagy a Tüke Busz vezetése nem bőbeszédű, hanem a pécsi pártok, politikusok sem. Egyik frakció sem adott ki semmilyen közleményt, nem szólaltak meg a témában. Egyedül Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület várospolitikusa, képviselője közölte eddig, hogy

“Bánkuti Istvánnak mennie kell! A Tüke Busz ‘fű alatt’ kinevezett vezérigazgatójának nincs tovább helye a cég vezetésében. Már a kinevezése is mutatta, hogy nem szakembert, hanem pártkatonát kerestek Péterffyék. Elfogadhatatlan, hogy Bánkuti milliós fizetést kap, miközben a sofőrök a minimális béremelést és tiszteletet sem kapják meg tőle!”