Címlap Balhé Primitívnek é...

Primitívnek és bunkónak nevezte a pilótáit a Tüke Busz vezetője: tüntetni fognak miatta!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Laza interjút adott a Tüke Busz vezetője, Bánkuti István a pécsi egyetemisták lapjának még a tavalyi év vége felé. Az interjúban viszont egyszerre primitívezte és bunkózta le beosztottjait, vagyis a sofőrök egy részét; ostobázta le az ellenőrök egy részét, de itt nem állt meg. Az egyetemisták egy részét is lebunkózta a cégvezető, de beszólt a városvezetésnek – vagyis a tulajdonosnak – is.

Bánkuti István az egyik kérdésre azt válaszolta, hogy ők “buszsofőröket keresnek, akik rendelkeznek buszvezetésre alkalmas jogosítvánnyal“, de “már eleve korlátozott számban találhatnak” ilyen embereket.

A hirdetésre jelentkezőkkel van egy kétkörös elbeszélgetésünk, de ezeken a beszélgetéseken mindenki igyekszik a jó oldalát mutatni.

Aztán amikor kikerül az életbe és dolgoznia kell, akkor előkerül hirtelen a sötétebbik oldala, amikor kiderül, hogy némiképpen primitív, nem feltétlenül intellektuális emberekről van szó

– magyarázta tovább a cégvezető, aki rögtön hozzátette, hogy “kényszerhelyzetben van, hiszen nagyon kevés buszsofőr van. Azért ezek a srácok nincsenek túlfizetve és sokszor mögöttük ül 30-40 zajos ugyanúgy modortalan ember“.

Az interjúban még egy helyen lebunkózza a pilóták egy részét. Akkor arról beszél, hogy szerinte nem jó a pszichológiai “előszűrési rendszerük”.

Megint csak mondom, sajnos

valóban van egy csomó buszvezető, aki pallérozatlan és bunkó módon tud megnyilvánulni. Kicsi a kínálat és nagy béreket se tudunk fizetni, így kompromisszumokat kell kötnünk

A kép kattintásra nagyobb lesz!

– tette hozzá. Szerinte “nekik (mármint a bunkó sofőröknek) ugyanannyiba kerül mosolyogva és boldogan végezni a munkát, mint negatív, lekezelő módon“. 

A kép kattintásra nagyobb lesz!

Később az interjúban az ellenőröket is óvatosan leostobázta a cégvezető – vagyis egy részüket biztosan. Azt mondta ugyanis, hogy “az ellenőrökre pedig áttérve be kell látni, hogy ez se a világ legnépszerűbb munkája. Ha szeretnéd, akár te is kipróbálhatod és akkor meglátod miért. ‘Valahogy’ nem jelentkeznek az egyetemisták, hogy szabadidejükben beállnának dolgozni, pedig erre is van lehetőség” – szúrt oda finoman a fiataloknak is Bánkuti.

Az ellenőrök se a végzettségükről, se az intellektusukról híresek, bár egyetemisták is lehetnek bunkók nyilván

– magyarázta, ezzel óvatosan lebunkózva az ellenőrök egy részét. Magyarázatként hozzátette: az ellenőrök “felvételénél ugyanúgy többlépcsős beszélgetésen kell részt venniük és ha felvették őket, akkor van egy képzés is számukra. Itt sincs túljelentkezés, 20 ellenőre van a cégnek, akik 10 párt alkotva járnak. Túlterheltek, 8 órát utaznak naponta és biztos akad, aki a rossz tulajdonságait munkaidőben fejti ki” – közölte. Végül azt mondta még a Tüke Busz cégvezetője, tudja azonban, hogy “vannak jó fejek is és vannak, akik kevésbé azok. Igyekeznek kiszűrni a jobbakat, de ők is tévedhetnek és néha becsúszik egy-egy hiba“.

A kép kattintásra nagyobb lesz

A városvezetésnek is beszólt

Bánkuti nagyon elemében lehetett, mert ugyanebben az interjúban sikerült a városvezetésnek – vagyis lényegében a saját, illetve a Tüke Busz tulajdonosainak is – beszólnia akkor, amikor kifejtette, “valaki úgy gondolta az önkormányzatnál”, hogy kevesebb pénz is elég lesz nekik a működésre.

A kép kattintásra nagyobb lesz!

Dudálással tüntetnek majd a pilóták a sértések miatt hétfőn

A pilótákat annyira sikerült megbántania a cégvezetőnek, hogy hétfőn tüntetést tartanak. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet közölte: “Bánkuti elnök-vezérigazgató

lealacsonyító és sértő nyilatkozatára reagálnak a társaság autóbuszvezetői és úgy döntöttek, hogy 2022. január 17. napján, hétfőn, a déli harangszóval egy időben 15 másodpercen keresztül, dudálással fejezik ki tiltakozásukat a társaság vezetőjének kritikán aluli magatartása miatt“.

Ezt a közösségi oldalukon is kihirdették:

A szakszervezet közölte azt is, hogy “a Tüke Busz Zrt. első számú vezetője átlépett egy vörös vonalat azzal, hogy primitív, bunkó minősítéssel jellemezte munkavállalóit egy általa adott interjúban és ezzel elindított egy olyan folyamatot, ami személyének alkalmasságát és elfogadottságát kérdőjelezi meg a munkavállalók körében.

A hangjelzéssel tiltakozó autóbuszvezetők Pécs város polgármesterének figyelmét is fel akarják hívni arra, hogy Bánkuti kinevezését a Tüke Busz Zrt. élére gondolja újra és gyors beavatkozásával lépjen a tulajdonos arra az útra, amely a közösségi közlekedést biztosító társaságnál, az egyre nagyobb feszültség negatív következményeit elkerülve, vezetőcserével, a munkakörülmények és a bér és jövedelem növelésével, normalizálja az állapotokat”

– tették hozzá.

Tömeges felmondástól tartanak, bérfeszültség is van

A társaságnál jó ideje tömeges felmondástól tartanak és komoly bérfeszültségek is vannak, aminek nem tett jót, hogy miközben a szakszervezet az alacsony fizetésekre panaszkodik, Bánkuti István bérezését a duplájára emelte a városvezetés pár hete.

Korábban megírtuk, a közgyűlés helyett a Költségvetési és Gazdasági Bizottság ülésén

ÚGY DÖNTÖTT A VÁROSVEZETÉS, HOGY DUPLÁJÁRA EMELIK A TÜKE BUSZ VEZETŐJÉNEK A BÉRÉT. ÍGY BÁNKUTI ISTVÁN – AKI AZ IGAZGATÓSÁG VEZETŐI HATÁSKÖRREL FELRUHÁZOTT ELNÖKE – IMMÁR HAVI 1 MILLIÓ FORINTOS FIZETÉSSEL LEHET ELŐRÉBB.

A hírt a Tüke Busz mellett működő szakszervezet (Hofekker Ferencék) kommentálni sem akarta, mert azt politikai kérdésnek tekinti; a másik szakszervezet, a SZAKSZ vezetője pedig azt mondta, ők ugyan nem sajnálják a pénzt Bánkutitól, viszont már a pécsi McDonald’sban is többet lehet keresni, mint buszsofőrként, ami méltatlan.

Miért most tüntetnek?

Raposa Gábor, a SZAKSZ pécsi vezetője a Pécs Aktuál érdeklődésére elmondta, azért most tüntetnek, mert

most telt be a pohár.

Az interjú, amiben “minősíthetetlen stílusban” beszélt a cégvezető, csak most jutott el hozzájuk; de az elmúlt hetekben többeknek is “vállalhatatlan stílusban” reagált Bánkuti – legalábbis Raposa állításai szerint. A szakszervezeti vezető megerősítette, hogy más kollégái mellett neki is személyesen azt mondta a cégvezető, ha nem tetszik a fizetés, akkor el lehet menni máshova dolgozni, senkit nem fog feltartóztatni.

A Bánkuti Istvánnal készült teljes interjút IDE kattintva lehet elolvasni.

(Borítóképünk forrása: PEM.hu / A pécsi egyetemisták magazinja / Magosi Máté fotója)