Címlap Sport Ismét Pécs vo...

Ismét Pécs volt a kosárlabda fővárosa – nagyot szólt az I. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hihetetlen magas színvonalat hozott a Pécsett, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia falai között megrendezett I. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia, amelyen olyan szaktekintélyek léptek a pódiumra, illetve jelentkeztek be online formában, akiket a halandó kosárrajongók rendszerint csak tévében látnak. Az ötletgazda és megvalósító, Rátgéber László talán nagyobb győzelmet aratott, mint 2009-ben…

Csordultig megtelt a Nemzeti Kosárlabda Akadémia lelátója a konferencia mindkét napján, érezhető volt, hogy akit valóban érdekel a sportág, nyitott a tudományosságra, az új dolgokra, a jelenre és a jövőre, az tudta, hogy ezt az eseményt nem hagyhatja ki. Persze nem volt ebben semmi fura, hiszen akit nem érdekel Ettore Messina, Geno Auriemma, Pinhas „Pini” Gershon, Németh László, Rátgéber László előadása, az tényleg zárja le inkább most az edzői álmait – és csak néhányat soroltunk fel a konferencia nagyágyúi közül.

Semmi túlzás nincs abban, hogy néhány napig most ismét Pécs volt a kosárlabda fővárosa! Nem csak Magyarországon, hanem Európában – sőt, ennek az eseménynek világszerte nagy visszhangja van, lesz. Az előadók, a kerekasztal-beszélgetések résztvevői, a kéttucatnyi külföldi szaktekintély viszi majd Pécs, a pécsi kosárlabda, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, sőt, a teljes magyar kosárlabdázás jó hírét. Talán fogalmazhatunk úgy is, hogy az ötletgazda, a konferencia megálmodója és megvalósítója (jellemző, hogy ki mert ekkorát álmodni…), Rátgéber László legalább akkora fegyvertényt hajtott most végre, mint 2009-ben, amikor a Szpartak Moszkvával felült Európa trónjára, Euroliga-győztes lett.

Rátgéber László, a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója, és Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora

S hogy mit adott ez a konferencia a több száz jelenlévőnek, az ország minden részéből, sőt, külföldről is érkező hallgatóságnak? Rengeteget! Rengeteg tudást, információt, emellett pedig akkora inspirációt, motivációt a jövőt illetően, ami, könnyen lehet, hogy egy életre elég! Elképesztő volt látni, hogy a kétnapos esemény vége felé járva, közel huszonnégy órányi tömény tudásanyag „beszippantása” után, pénteken este hétkor még ott volt a lelátón a DEAC különítménye, s egyre csak tolták, tolták az indulást, az Erdélyből érkezettek pedig inkább úgy döntöttek, ráhúznak még egy napot, és csak szombaton vágnak neki a hosszú visszaútnak.

– Ez volt edzői pályafutásom legjobb két napja! Sosem kaptam még ennyit egy konferencián – fogalmazott a Pécs Aktuálnak a Rátgéber Kosárlabda Akadémia junior leány csapatának pécsi edzője, Szentpáli Gergő. – Akkora nevekkel találkozhattunk, olyan szaktekintélyeket hallgathattunk, akik előtt letérdel az ember. Ráadásul befogadható, feldolgozható információk birtokába jutottunk: nekem már most kattog az agyam, hogy mindezt hogyan hasznosítsam, hogyan építsem be a mindennapi edzői munkámba. Ez egy életre szóló élmény volt!

Az élet pedig robog tovább, mint anno a MiZo-Pécsi VSK Rátgéber László vezetésével. Hogy miért? Amikor a konferanszié pénteken este lezárta az eseményt, óvatlanul úgy búcsúzott, hogy akkor majd jövőre ugyanitt. Az örök nyughatatlan Rátgéber füle mellett viszont nem suhant el a mondat, s rögtön javított: nem, még idén!

Ha rajta múlik, jó ideig Pécs lesz a kosárlabda, a sporttudományosság fővárosa!

Danyi Gábor, a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatának korábbi edzője, ötszörös Bajnokok Ligája-győztes
Dávid Kornél, az első és mindmáig egyetlen magyar NBA-játékos