Címlap Balhé Levágták voln...

Levágták volna a fülét, végül 10 milliót vittek el a pécsi vállalkozótól

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Többszörös visszaesőként életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt a Pécsi Ítélőtábla egy férfit, aki társaival kirabolt egy vállalkozót 2017 nyarán.

A saját lakásában kötözték meg és kérték tőle a pénzt

Az este még 2017 nyarán történt. A budapesti és tatabányai elkövetők Pécsre autóztak, ahol az esti órákban sötét álarcban behatoltak az otthonában egyedül tartózkodó sértett lakásába. A sértettet megragadták, hasra fektették és kezeit összekötözték, közben azzal fenyegették, hogy ha nem adja elő a lakásban tárolt pénzét, akkor levágják a füleit. Szándékuk nyomatékosításául a sértett fülein késsel metszéseket ejtettek – olvasható a vádiratban.

A szomszédok értesítették a rendőrséget. A kiérkező rendőrök elől menekülő vádlottak a lakásból egy gépkocsi indítókulcsát, egy arany karkötőt, valamint csaknem 10 millió forint készpénzt vittek magukkal. A rendőrök a környéket átfésülve az vádlottat már a hajnali órákban elfogták, társát a nyomozás eredményeként több, mint egy évvel később vették őrizetbe.

Sokáig ülni fognak

Az elsőfokú bíróság a vádlottak bűnösségét felfegyverkezve, csoportosan, jelentős értékre elkövetett rablás bűntettében állapította meg. Ezért egyiküket – erőszakos többszörös visszaesőként – életfogytig tartó szabadságvesztésre, társát 13 év szabadságvesztésre ítélte. Az ítélet ellen az ügyész a határozott ideig tartó szabadságvesztéssel büntetett vádlott terhére, súlyosításért jelentett be fellebbezést, amelyet a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség fenntartott. A fellebbviteli főügyészség a vádlottak bűnösségének magánlaksértés bűntettében való megállapítását is indítványozta.

A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a mai napon kihirdetett jogerős ítéletével a vádlottak bűnösségét – a rablás bűntette mellett – magánlaksértés bűntettében is kimondta. Az elsőfokú ítéletnek a vádlottakkal szemben kiszabott büntetésekre vonatkozó rendelkezését azzal a módosítással hagyta helyben, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt vádlott feltételes szabadságra bocsátásának legkorábbi időpontját 25 évben határozta meg.