Címlap Balhé Mellár kilép ...

Mellár kilép „a pedofil védelmezők vezetése alatt álló Magyar Református Egyház közösségéből”

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mellár Tamás ritkán tűnik fel bármivel is, de most sikerült neki. Közösségi oldalán közölte, hogy távozik a reformátusi közösségből.

Mint írta, „sajnálattal vettem tudomásul, hogy Balog Zoltán püspök, a Magyar Református Egyház feje, miután beismerte, hogy hibázott, amikor támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét és egyetértett azzal, hogy súlyos bűnei ellenére kegyelmet kapjon, mégsem mondott le tisztségéről. És ugyancsak sajnálattal vettem tudomásul azt is, hogy a történtek ellenére a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalának vezetősége bizalmat szavazott neki, így továbbra is hivatalában maradhat, változatlanul ő vezetheti a magyarországi református közösséget”.

Nos, ezek után nekem semmi keresnivalóm nincs a pedofil védelmezők vezetése alatt álló Magyar Református Egyház közösségében, ezennel egyházközségi tagságomat felmondom. Fájó szívvel teszem ezt meg, mert sok évtizeden keresztül voltam hű tagja a református egyháznak

– közölte Mellár.

Azt írta, édesanyjától kapta az indíttatást, aki nagy türelemmel és kitartással plántálta belé a hitet. Rendszeresen járt a templomba, még akkor is elment, amikor nem sok kedve volt hozzá. Felnőttként több gyülekezetnél is presbiter lett, majd Zengővárkonyban a gondnoki feladatokat is ellátta egy időben. A lehetőségeihez mérten mindig próbálta támogatni a helyi református egyházközséget.

„Az elmúlt években azonban egyre nyilvánvalóbbá vált számomra, hogy valami baj van az egyházi vezetéssel, mert egyre erőteljesebben kezdett politizálni, és kritika nélkül támogatni az Orbán-kormányok tevékenységét. Az egyházi vezetők rendre arra hivatkoztak, hogy ezt a kormányt kell szeretni, mert ez sokkal több támogatást ad, mint a korábbi kormányok. Elfeledni látszottak tehát azt az alapigazságot, hogy nem lehet egyszerre két urat is szolgálni. És ezzel a gondjaikra bízott református közösségekre is negatív befolyást gyakoroltak, és gyakorolnak máig is” – tette hozzá Mellár Tamás.

Végezetül azt írta: „nem tudom, hogy miként fognak elszámolni tetteikkel a református egyház vezetői. Persze ameddig a NER-rendszer fennmarad, addig nem is fogják rajtuk számonkérni az elvtelen magatartásukat. De nem fogják megúszni a számonkérést, előbb-utóbb meg kell állniuk az Úr ítélőszéke előtt. Most még tart a kegyelmi időszak, még nem késő megbánni a bűneiket és az igazak oldalára állni”.