Címlap Balhé Pöcsöt rajzol...

Pöcsöt rajzoltak a pécsi gimnázium kapujára, amiért az igazgató nem díjazta egyik diákjuk politikai kiállását

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ismert pécsi kormányellenes aktivisták, szimpatizánsok, szervezetek képviselői estek neki a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium igazgatójának, miután Dr. Nyisztor Zsolt tudatta, elhatárolódik egyik diákja hétvégi műsorától, és szövegének tartalmától. Az egyik tiltakozó ezért egy pöcsöt ábrázoló szöveget is kiragasztott az egyházi iskola belvárosi kapujára.

Szolidaritási tüntetést tartottak a tanárokért Budapesten október 23-án, a megmozdulásra több tízezren mentek el. Az eseményen született meg a mozgalom új hőse, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának végzős diákja, Pankotai Lili, aki – a műfajtól nem idegen módon –

keresetlen stílusban mondta el slmajét a rendszerről.

Egészen pontosan így:

A végzős diák vasárnap esti előadását több kritika is érte jobboldali médiumoktól, „vulgárisnak” és „trágárnak” minősítve azt.

Mint azt a Pécs Aktuál megtudta,

a fiatal lány már márciusban is előadta ugyanezt a szöveget Pécsett, akkor dobogós helyezést ért el

vele azon a slam poetry versenyen, amit az Irodalom és Művészetek Házában rendeztek meg.

Akkor még így szólt a szövege:

Hétfő délelőtt a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának igazgatója közleményt adott ki. Dr. Nyisztor Zsolt eben az írja: elhatárolódnak a diákjuk felszólalásától.

“INTÉZMÉNYÜNK NEVÉBEN KIJELENTEM, HOGY TISZTELETBEN TARTJUK A SZABAD VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS JOGÁT, ELLENBEN ELHATÁROLÓDUNK TANULÓNK, PANKOTAI LILI 2022. OKTÓBER 23-I NYILVÁNOS FELSZÓLALÁSÁTÓL. MESSZEMENŐEN ELUTASÍTJUK ANNAK MINDEN, A KERESZTÉNY ÉRTÉKEKKEL ÖSSZE NEM EGYEZTETHETŐ TARTALMÁT ÉS NARRATÍVÁJÁT”

– közölte az igazgató.

Erre válaszul számos kormányellenes aktivista, „hivatásos tüntető”, rendszerkritikus lepte el a közösségi felületeket – és a Pécs Aktuál kommentfalát is – és estek neki az igazgatónak is.

Az egyik Pécsett közismert figura (arcát kitakartuk, mert nem közszereplő) pedig elment a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumához a Széchenyi térre, és felragasztotta ezt a szöveget a kapura, majd erről be is számolt közösségi oldalán:

„A faszodtól határolódj el! Ne, a helyetteD tiltakozó diákodtól! Vesszen a klerikálfasiszta Orbán rezsim!”

– szólt az üzenet.

Indulatok

A Pécs Aktuál tudósított a fiatal lány műsoráról hétfő reggel, majd elsőként számoltunk be az iskola igazgatójának álláspontjáról is. Ezt a cikket, vagyis inkább cikk-párt, így szerepeltettük a portálunkon, hiszen kapcsolódó hírről van szó – ezt igyekeztünk képileg is érzékeltetni:

Az X-el ábrázolt borítókép, illusztráció láttán azonban teljesen kiborult az Emberség Erejével Alapítvány, és levelet írtak szerkesztőségünknek, mert szerintük ez a kép „nem egyszerűen ízléstelenség, hanem az emberi méltóság és az alapvető emberi jogok megsértése„, majd „nyomatékosan” arra kértek bennünket, hogy „tegyük meg a szükséges lépéseket a fiatal diák emberi méltóságának védelme érdekében!

Bár a szervezet véleményével nem értettünk egyet, azt erősen túlzónak találtuk, az illusztrációt végül lecseréltük egy fekete-fehér fotóra – jobb a békesség alapon.

Az világosan érezhető, hogy a pécsi diáklány története, illetve a vele kapcsolatos hírek erőteljes indulatokat váltottak ki – pro és kontra is.

Épp ezt a jelenséget minősítette hergelésnek az a pécsi tanár is, aki szaktársaitól eltérően nem tüntet és nem demonstrál ezekben a napokban, hetekben. Hogy miért nem, arról alapos véleménycikket írt: