Címlap Politika Tüntetést jel...

Tüntetést jelző sétáló tüntetést tartanak Pécsett az erdő miatt, ami nincs veszélyben

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Úgynevezett „sétáló demonstrációt” szerveznek szerdára Pécsett, hogy jelezzék:

„a helybeli civilek szükség esetén készen állnak rá, hogy megvédjék a Mecsek erdeit”.

„A demonstráció 100 %-ban civil kezdeményezés, fő szervezője az Emberség Erejével Alapítvány” – közölték.

17 órakor indulnak majad a Széchenyi térről, a séta célja a Niké-szobor, ahol 18 órakor

„egy akkora molinót fogunk kifeszíteni, hogy még a holdról…akarom mondani, a városból is látni lehessen”

– írta ki az egyik szervező abban a nyílt csoportban, ahol az eseményt közel egy hete igyekeznek összehozni.

Facebook-esemény is készül – árulták el, előreláthatóan „Séta a Mecsekért” címen, amit vasárnaptól lehet majd megtalálni a közösségi oldalon.

Az erdőt megvédeni vágyók azt kérik, aki elmenne a tüntetés jelző sétáló tüntetésre, az „transzparensekkel, molinókkal, felszólalásokkal, síppal-dobbal” készüljön.

Minden jel szerint az, hogy nincs veszélyben a Mecsek (sem), senki akar fát írtani és kivágni az erdőt, nem zavarta meg a tüntetés szervezőit; de az is lehet, hogy simán csak nem hiszik el mindezt. Akkor sem, ha

a tény az, hogy az erdőgazdálkodás és a fakitermelés jelenleg is a szigorú erdőtörvény és a szigorú természetvédelmi törvény szerint zajlik, mert a „riadalmat keltő” rendelet csak vészhelyzet esetén léphet életbe.

Érdemes tudni tehát, hogy a kormány és a szaktárca vezetői megerősítették: a fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok

KIZÁRÓLAG AKKOR élesednek, „HA AZ ENERGIAKRÍZIS ELJUT ARRA A SZINTRE, AMIKOR A LAKOSSÁGI ÉS KÖZÜLETI TŰZIFAIGÉNYT MÁR NEM LEHET A KORÁBBAN TERVEZETT FAKITERMELÉSSEL BIZTOSÍTANI”.

Vagyis, ha olyan vészhelyzet állna elő, hogy például már nem lehet gázzal, vagy árammal fűteni. Egyelőre azonban itt még nem tart Európa, és Magyarország sem, noha a kontinenst érintő energiaválság erősödését várják a szakemberek, mégpedig jövő télig akár.

(Borítóképünk forrása: Péterffy Attila közösségi oldala)