Címlap Egészség Rákot okoz a ...

Rákot okoz a népszerű babahintőpor, felhagynak a gyártásával

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Annyi bejelentés érkezett, hogy rákot okoz a Johnson and Johnson babahintőpora, hogy felhagynak a gyártásával.

A Johnson and Johnson a jövő évtől leállítja talkum alapú babaporának világszerte történő értékesítését. Több tízezer bejelentés – és per – érkezett ugyanis, hogy a talkum azbesztet tartalmazott és a feljelentést tevő nőknél petefészekrákot okozott – számol be a hírről a Mirror cikke alapján a Bors.

A talkumot a földből bányásszák, és az azbeszthez közeli fugákban található, amiről ismert, hogy rákot okoz. A vállalat azonban kitart korábbi álláspontja mellett, ami szerint több évtizedes független kutatások azt mutatják, hogy a termék használata biztonságos.

A cégóriás mégis bejelentette, hogy nem gyártják tovább és átállnak a kukoricakeményítő-alapú hintőporokra. 

„Egy világméretű portfólió-értékelés részeként meghoztuk azt a kereskedelmi döntést, hogy áttérünk a kizárólag kukoricakeményítő-alapú babapúder portfólióra”

– áll a vállalat közleményében.

A Johnson and Johnson tavaly októberben létrehozott egy leányvállalatot, az LTL Managementet, amihez a talkummal kapcsolatos követeléseket rendelte. Azonban később csődöt jelentettek, így a pereket is fel kellett függeszteni.

A csőd előtt 3,5 milliárd dollárnyi költség megfizetésére kötelezték a céget a különböző egyezségek és ítéletek nyomán. Az ügyek között volt olyan, amiben 22 nőnek több mint 2 milliárd dollárt ítéltek meg a leányvállalattal szemben.

A Johnson and Johnson babahintőport először 1984-ben adták el. Pelenkakiütés megelőzésére és kozmetikai célokra használják, még száraz samponként is felhasználják.

(via Bors)