Címlap Balhé Palkovics: Ki...

Palkovics: Kiváló meteorológusaink vannak

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tudós ember nem ítéli meg a kollégái tevékenységét, miniszterként azonban feladatom, hogy egy intézmény megfelelő működéséhez biztosítsam a feltételeket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat működésében voltak hiányosságok az elmúlt években – nyilatkozta a Mandinernek adott interjúban Palkovics László. A miniszter szerint nem az augusztus 20-i előrejelzés miatt menesztette a két vezetőt.

Sok hiányosság volt – legalábbis Palkovics szerint

Az interjúból kiderült, az OMSZ „hiányosságai” között szerepel például, hogy a naperőművek tulajdonosai jelenleg az esetek nagyjából 30 százalékában nem találják el azt, hogy az adott időintervallumban mennyi energiát tudnak majd a hálózatra „feladni”. Ők a hozzájuk befutó információk alapján tudnak dönteni, amelyek jelentős részben az OMSZ-től származnak. Az országos előrejelzések mellett pontosabban kellene tehát ismerni, hogy adott helyen adott időben milyen lesz az időjárás. Említhető az is, hogy a légiforgalmi szolgálattal sem volt gördülékeny a szervezet együttműködése. Palkovics hangsúlyozta, hogy „itt a vezetői felelősségen van a hangsúly, azon, hogy miért vannak hiányosságok a működésben”. 

A cikk szerint egyébként az OMSZ az új kormány megalakulása után került a Technológiai és Ipari Minisztérium alá, azzal a céllal, hogy a tevékenységét tovább erősítsék. Már akkor megfogalmazták: át kell gondolni, hogy megmaradjon-e a kizárólag időjárással kapcsolatos információszolgáltató funkciója, vagy érdemes lenne-e azt továbbfejleszteni.

Bővülhet az OMSZ feladatköre

Palkovics szerint ugyanis a kormány számára az elkövetkező időszak legnagyobb kihívása az ország energetikai rendszerének átalakítása, ezzel összefüggésben pedig a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése. Ezért nem véletlen, hogy a tárcánál két államtitkárság is felel ezekért a területekért, azonban Magyarországon egyelőre nincs olyan kormányzati háttérintézmény, amely e két területtel együttesen foglalkozna.

Ezt a szerepet a jövőben az Országos Meteorológiai Szolgálat tölthetné be

– fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy javasolni fogja egy országos meteorológiai és klímakutató intézet létrehozását, így az OMSZ „nemcsak meteorológiaiinformáció-szolgáltató, hanem például a Kárpát-medence klimatikus viszonyainak kutatásával foglalkozó tevékenységet is folytathatna a jövőben, és egy sor további, tudományos alapon működő feladatkört is hozzá lehetne rendelni”.

Nem változtat a vezetők menesztésével kapcsolatban

Palkovics elárulta azt is, hogy a közeljövőben személyesen ismerteti a minisztérium szándékait a szolgálat fejlesztését illetően, de a vezetők menesztésével kapcsolatos döntésén nem kíván változtatni. Az új vezetőkről a meteorológiai szakma véleményének kikérésével határoznak majd, mert „2z egy meglehetősen szűk szakma, ettől függetlenül kiváló meteorológusaink vannak”. De tisztázta azt is, hogy

mindenkit, így az OMSZ munkatársait is szeretném megnyugtatni, hogy nem akarunk beleszólni a tevékenységükbe

– nyomatékosította a miniszter.