Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyre szemtelenebbek a turisták, ezért több tengerparti horvát önkormányzat vezette be augusztus közepétől a törülközőbírságot, amely akár félmillió forintot is elérheti! Erre azért van szükség, mert a külföldi turisták így próbálják a legjobb helyet fenntartani maguknak a strandokon.

Hányszor érkeztél úgy a strandra, hogy már nem találtál egy zsebkendőnyi helyet sem? Az egész Adrián jól ismert gyakorlat, hogy éjszakára kint hagyják a törölközőt, így foglalva a legjobb helyet másnapra. Mostantól ennek vége, már nem érdemes este kint hagyni a törülközőt vagy a gumimatracot a horvát strandokon, mert azokat csak jelentős büntetés fejében kaphatjuk vissza! Az Adria augusztusra teljesen megtelt, a legtöbb strandon egy gombostűt sem lehet leejteni.

Heringezés az Adrián

A büntetés annyira magas, hogy jobban megéri újat venni, ha így járunk. Az önkormányzatok minden, a strandokon hátra hagyott tárgyat hajnalban összegyűjtenek, a tulajdonosok pedig ha akarják, nyolc napon belül átvehetik őket a borsos büntetés fejében. A tapasztalatok szerint a begyűjtött tárgyakért alig jelentkezik valaki. 

Novi Vinodolskiban például a természetes és városi strandokon törölközőt, strandkelléket és egyéb személyes tárgyat használatuk után tilos hátra hagyni. A szabálysértők számára pénzbírságot is ír elő a rendelet, amely magánszemélyek esetében 600-tól 1500 kunáig (30-70 ezer forint), jogi személyek esetében pedig 10 000 kunáig (több mint 500 ezer forint) terjed.

„Rengeteget gyűjtünk össze, halomban állnak a raktárban ezek a régi retró törülközők, leeresztett matraco, és régi nyugágyak. Tavaly mindössze 39-en jöttek el a cuccaikért” – mondta a helyi lapnak Toni Juranić, Baška polgármestere. A horvát híradók többször is beszámoltak a tarthatatlan helyzetről.