Címlap Balhé Poloskával ha...

Poloskával hallgatott le magyar vezetőket az amerikai hírszerzés

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az amerikai hírszerzés ukrán tábornokokon kívül magyar, izraeli és dél-koreai hivatalos személyeket is megfigyelt – derült ki a Pentagonból kiszivárogtatott legfrissebb anyagból.

Az elmúlt hetekben kiderült, hogy titkosított dokumentumok szivárogtak ki a Pentagonból. A szigorúan titkos információkból egyértelművé vált, hogy az Egyesült Államok hogyan kémkedik szövetségesei és ellenségei után. Az eredeti dokumentumok egy része feltárja, milyen mértékben hallgatja le kulcsfontosságú szövetségeseit, köztük Dél-Koreát, Izraelt és Ukrajnát. Ismertté váltak az ukrán hadsereg gyengeségei, illetve egy tavaszi ellentámadás részletei – írja az Index.

Kedd reggel a The Economist újabb részletet osztott meg a dokumentummal kapcsolatban. 

ENNEK ÉRTELMÉBEN A TENGERENTÚLI HÍRSZERZÉS UKRÁN TÁBORNOKOKON KÍVÜL MAGYAR, IZRAELI ÉS DÉL-KOREAI HIVATALOS SZEMÉLYISÉGEKET IS MEGFIGYELT.

A módszerek is napvilágot láttak: az egyik eljárás például az volt, hogy telefonra telepítettek poloskát. De a legújabb információkból szerint az amerikai ügynökségek még a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tisztviselőit is megfigyelik.

A KISZIVÁRGOTT ANYAGOK A LEGMAGASABBAN MINŐSÍTETT IRATOK VOLTAK.

Az elemzők szerint ez lehet az utóbbi egy évtized egyik legnagyobb hírszerzési botránya. A közelmúlt történetének egyik legjelentősebb, szigorúan titkos amerikai dokumentumokat érintő kiszivárogtatása egy kis internetes csoportban kezdődött, egy mémeket, vicceket és rasszista kijelentéseket tartalmazó üzenetküldő csatornán − írta meg a The Wall Street Journal.

Korábban kezdődött

Valamikor januárban, a külvilág számára látszólag észrevétlenül, egy alig több mint egytucatnyi tagot számláló csoport egy névtelen tagja elkezdett fájlokat − sok esetben szigorúan titkosnak minősített dokumentumokat − posztolni, amelyek többek között az ukrajnai háborúról, az Egyesült Államok szövetségeseinek, például Izrael és Dél-Korea lehallgatott kommunikációjáról, valamint az amerikai hírszerzésnek az orosz katonai tervekbe való nagyfokú belelátásáról szóltak – írja az Index.

A dokumentumok, amelyek száma több százra tehető, március elejéig ott is maradtak a Discord üzenetküldő platform aprócska csoportjának tagjai között, amikor egy másik felhasználó többtucatnyi dokumentumot tett közzé egy másik, nagyobb közönséggel rendelkező csoportban. Onnan legalább tíz fájl vándorolt át egy sokkal nagyobb, a Minecraft számítógépes játékra összpontosító közösségbe. 

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az igazságügyi minisztérium most nagy erőkkel keresi a választ arra, hogyan került fel az internetre a többtucatnyi kép, amelyek állítólag titkos dokumentumokat mutatnak. A védelmi minisztérium kérésére pénteken indított kormányzati vizsgálat a szivárgás forrását keresi.

Amerika szankcionálná Magyarországot

Új intézkedést tervez az amerikai kormány Magyarország megbüntetésére, amelyben az is felvetődött, hogy szankciókat vetnek ki befolyásos személyekre – írja több, egymástól független diplomáciai forrásra hivatkozva a 444.hu alapján az Index. 

A lap információi szerint hiába rendszeresek az egyeztetések a magyar kormány embereivel, az Egyesült Államok egyre problémásabbnak tartja azt, ahogy a magyar kormány kezeli az ukrajnai háborút.