Címlap Sport Pécsről az am...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az éjszaka folyamán New Yorkban lezajlott az észak-amerikai női profi kosárlabdaliga 2023-as draftja, amelyen a Minnesota Lynx a második kör negyedik helyén (összességében 16.-ként) megszerezte Juhász Dorka játékjogát. A Rátgéber Akadémia növendéke tehát, ha semmi sem jön közbe, a nyáron már a legmagasabban jegyzett bajnokságban játszik!

A WNBA játékosbörzéjén, ahogy az megszokott, óriási volt a felhajtás. Női kosárlabdában a világ most erre az eseményre figyelt, épp ezért hatalmas dolog, hogy egy pécsi lánynak is szoríthattunk: Juhász Dorka is ott volt azon játékosok között, akikre a profi liga csapatai lecsaphatnak. A mindössze 23 éves Dorka a Rátgéber Kosárlabda Akadémiáról került öt évvel ezelőtt az észak-amerikai egyetemi bajnokságba (NCAA), ahol három szezont az Ohio State, kettőt a UConn Huskies együttesénél töltött, majd miután befejeződtek számára az egyetemi évek, jöhetett a draft!

Csak hogy mindenki értse: mindössze 36 játékos neve szerepelt a listán! Juhász Dorka tehát a legszűkebb elitbe került, s a jóslások első körös draftot jövendöltek számára – ami az első 12 hely egyikét jelentette volna. Ez végül nem jött össze, hiszen a második kör negyedik helyén, vagyis összességében 16.-ként választotta ki a Minnesota Lynx, ami miatt lehet némi hiányérzetünk, de ez legyen a legnagyobb probléma! Egyébként itt érdemes megjegyezni, hogy a 2018-as drafton Luka Doncicot „csak” az első kör harmadik helyén választotta ki az Atlanta Hawks, amely azon melegében el is cserélte a Dallas Mavericksszel Trae Youngért. Pedig a szlovén szupersztár már akkor sem volt akárki, 16 évesen debütált a Real Madrid felnőttcsapatában, két évvel később pedig megnyerte vele az Euroligát úgy, hogy megkapta az Euroliga MVP és a Final Four MVP díjakat is. Az ő példája is jelzi, európaiként azért nem olyan egyszerű odakerülni a csúcs közelébe!

De kanyarodjunk vissza Dorkához és a Minnesotához! A négyszeres bajnok (2011, 2013, 2015, 2017) Lynx a WNBA legutóbbi idényét 14 győzelemmel és 22 vereséggel zárta a kilencedik helyen, így lemaradt a rájátszásról. A csapatot eddig az Egyesült Államok válogatottjának szövetségi kapitánya, Cheryl Reeve irányította, de a következő idényben már az eddigi segítője, Clare Duwelius veszi át a helyét. Juhász Dorka egyébként a Lynx harmadik választása volt az idei játékosbörzén, hiszen az 1/2-es és az 1/12-es lehetőség is a Minnesotát illette.

Az előző két szezonban Dorka a 12-szeres egyetemi bajnok UConn játékosa volt, amellyel a legutóbbi idényben a legjobb 16-ig jutott. Összesen 28 mérkőzésen kapott lehetőséget kezdőként, ez alatt pedig 33,4 percet, 11,9 pontot, 8,8 lepattanót és 1,6 gólpasszt átlagolt.

Végül érdemes megjegyezni, hogy bár pécsi születésű játékosként Juhász Dorka lesz az első a WNBA-ben, korábban több magyar is megfordult már az elit ligában. Iványi Dalma volt az első honfitársunk, aki bemutatkozott a WNBA-ben (szerepelt a Utah Starzz, a Phoenix Mercury és a San Antonio Silver Stars csapatában is), őt követte többek között Nagy Andrea, Újhelyi Petra és Határ Bernadett.