Címlap Balhé Reagáltak a z...

Reagáltak a zsidó szervezetek is Orbán Viktor fajelméleti fejtegetésére

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az emberi fajok keverdéséről is beszélt Orbán Viktor a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén, szombaton – számolt be erről a Pécs Aktuál.

A magyar miniszterelnök akkor azt mondta: a magyarok nem akarnak kevert-fajúvá válni. Egészen pontosan így fogalmazott:

Az internacionalista baloldalnak van egy csele, egy ideológiai cselvetése: az az állítás, az az állításuk, hogy Európában eleve kevert fajú népek élnek. Ez egy történelmi és szemantikai szemfényvesztés, mert összekever különböző dolgokat. Ugyanis van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni, ezért harcoltunk Nándorfehérvárnál, ezért állítottuk meg a törököt Bécsnél, és ha jól gondolom, akkor ezért állították meg a franciák még a régi időkben Poitiers-nél az arabokat.

Főrabbi: egy emberi faj van

Elsőként a magyarországi főrabbi reagált közösségi oldalán. Frölich Róbert egyebek mellett azt írta, “valamiért József Attila, Radnóti Miklós, Szerb Antal, Gelléri Andor Endre, Rejtő Jenő és még sok más ismert és ismeretlen név és arc lebeg előtte”.

“Ők (bár József Attila nem, ő csupán józan gondolkodása miatt került e listára) a fajokról vallott hagymázas elméleteknek estek áldozatul.

Apropó, faj.

Sokféle faj népesíti be a bolygónkat.

Két lábon, dolgozva, beszélve, és néha gondolkodva azonban csak egyetlen faj él e földön: a Homo Sapiens Sapiens.

Ez a faj egy és oszthatatlan” – közölte a főrabbi.

Mazsihisz: aggodalmat váltott ki a beszéd

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) hivatalos közleményben tudatta, hogy komoly aggodalmat váltott ki a zsidó közösségen belül Orbán Viktor Tusványoson elmondott beszéde.

A Mazsihisz jelezte, nem tudja értelmezni a beszéd „fajok keveredésével” foglalkozó részét, ráadásul a kormányfő

szóhasználata élesen szembe megy azzal a gyakorlattal, amely eddig a zsidó közösség számára európai összehasonlításban is egyedülálló biztonságot jelentett.

Mint írták, történelmi tapasztalataikra, velük élő családtörténeteikre alapozva fontos szót emelniük a magyar közélet félreérthető megnyilvánulásai ellen. Heisler András, a Mazsihisz elnöke találkozót kért Magyarország miniszterelnökétől – írja a 24.hu.

“A hazánk előtt álló rendkívül nehéz időszakra tekintettel a Mazsihisz a párbeszéd fenntartásával kifejezetten fontosnak tartja a közéleti viták eldurvulásának megakadályozását. Ez nem kizárólag a zsidó közösség, de a magyar társadalom érdeke is” – tették hozzá.

A Mazsihisz, a zsidó vallási törvényeket követve, minden megkülönböztetett közösséggel szolidaritást vállal a humánum jegyében.

Köves Slomó: szerencsétlen szóhasználat

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a Neokohn-nak kommentálta a miniszterelnök gondolatait.

„Ha jól értem, a beszéd jelentős részben a nyugati zsidó-keresztény kultúra térvesztéséről és az ezzel kapcsolatos kihívásokról szólt. A gondolatmenet ezen részével több tekintetben még azonosulni is lehet”

– nyilatkozta a lapnak Köves Slomó.

„Ugyanakkor éppen a zsidó-keresztény civilizáció egyik alapértéke, hogy Isten minden embert a maga képmására teremtett”

– hívta fel a figyelmet rá a rabbi.

„Így már csak ezért is kifejezetten szerencsétlen szóhasználat „fajokról, meg fajok keveredéséről” beszélni”

– mondta Köves Slomó.