Címlap Politika Orbán Viktor:...

Orbán Viktor: Most kaptunk egy ónos esőt a kanyarban, talpon kell maradnunk a járgányunkkal!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hosszú percek után tudta érdemben elkezdeni a beszédét Orbán Viktor, miután a tömegből egyvalaki folyamatosan ordibált valamit. Hogy mit, azt nem lehetett hallani a közvetítésből, Tőkés László viszont tudta, hogy ki kiabál – ez hallatszott.

(UPDATE: Román nacionalisták zavarták meg a magyar miniszterelnök beszédét – derült ki később. „Erdély román föld” feliratú molinókat is feltartottak)

Fidesz-fröccs

Orbán Viktor miniszterelnök a beszéde elején azt mondta, jó okunk van arra, hogy Fidesz-fröccsöt igyunk, ami kétharmad-egyharmad. 2019-ben egy rendkívül optimista és bizakodó tábor volt, míg most a háborúk és veszélyek évtizedét éljük. Korábban megrendíthetetlennek hitt tartóoszlopai remegnek a nyugati civilizációnak – tette hozzá. Azt gondoltuk, hogy Európában nem lehet háború, a hidegháború nem térhet vissza, és hogy a tudomány ural mindent – mondta Orbán Viktor. 2019-ben ezekről a fejleményekről nem tettem említést, és ez azt mutatja, hogy legyünk szerények. Akkor se világjárványról, se háborúról, se a német baloldal visszatérésről nem beszéltem – tette hozzá. 

Jókedv vs. világvégevárás

A világ az adatok tükrében egyre jobb helynek tűnik – mondta Orbán Viktor. Nő a születéskor várható élettartam, egyre kevesebben élnek szegénységben, és egyre kevesebbet dolgozunk, miközben a hírek tónusa egyre rosszabbb. Az általános hangulat az – mondta -, hogy a világ egyre rosszabb hely: van valamiféle világvégevárás, aminek az ereje folyamatosan nő. Emberek milliói egyszerűen félreértik, hogy mi történik velük.

A kormányfő szerint rosszkedvünk tele egy nyugati életérzés, mert a nyugati civilizáció ereje, tekintélye és cselekvőképessége fogyóban van. A valóság az, hogy amikor 100 éve a Nyugat hanyatlásáról beszéltek, az egy demoráfiai visszaszorulás volt, míg most egy hatalmi visszaszorulás van – tette hozzá. A többi civilizáció is modernizálódott, de a nyugati értékeket nem vették át csak a technikáját – mondta a komrányfő. Orbán kiemelte, hogy a világ többi része ellenáll a nyugati értékterjesztéssel szemben. A világ többi része rájött, hogy a modernizálódással lehet fellépni a nyugati értékekkel szemben. 

Free gáz, avagy az amerikai technika

A nyugati világ elvesztette a nyersanyagok feletti uralmat – mondta a kormányfő. Orbán Viktor felhívta a figyelmet, hogy a világ energiahordozóinak és erőforrásainak a jelentős része a nyugati civilizáción kívül van. Európa helyzete pedig még nehezebb – tette hozzá.

2013-BAN AZ AMERIKAIAK MEGKEZDTÉK A REPESZTÉSES ENERGIAKITEMERLÉSI MÓDOT, ÉS ÚJ BIZTONSÁGPOLITIKAI DOKTRÍNÁT HIRDETETT MEG, ÉS KÜLPOLITIKAI FEGYVERKÉNT HASZNÁLJÁK AZ ENERGIÁT.

Az amerikaiak nekiálltak erőteljesen ösztönözni a szövetségeseiket arra, hogy felvásárolják a nyersanyagiakat, és erőteljesebb szankciós politikát hirdetett meg – mondta a kormányfő. Az amerikai stratégia önállóbb politikát hirdetett meg, mert nem függ külső nyersanyagoktól. Az európaiak megpróbálták megvédeni a német-orosz energetikai tengelyt – mondta a kormányfő.Ezt most szétverik, és nem sikerült a megújúló energiákra átállni. 

A nyugati világ elvesztette a nyersanyagok feletti uralmat

– tette hozzá.

Einstand

Az uniós gázfogyasztási csökkentési tervekről – 15%-al kellene csökkenteni mindenkinek a gázfogyasztását – azt mondta, hogy egyelőe nem lehet látni, hogyan kényszerítik ki. Mindezek mellett pedig elvennék a gázt azoktól, akiknek van – tette hozzá. Ez einstand.

A világgal kapcsolatban lévő negatív érzések abból fakadnak, hogy az energia nincs a Nyugat kezében, csak a katonai erő

– összegezte Orbán Viktor.

Könyvajánló: A szentek tábora

Ha meg akarjuk érteni, a nyugat cselekvőképtelensége mögötti okokat, akkor ezt a 70-es években íródott, manapság itthon kiadott, könyvet kell elolvasni, aminek címe: A szentek tábora – ajánlotta Orbán.

Kevert fajelmélet, avagy ellakják tőlünk Magyarországot, ha nem lesz fordulat

Továbbra is jóval több a temetés mint a keresztelő. Vannak azok, akik képesek saját maguk biológiai fenntartására, és vannak akik nem. Mi az utóbbiak közé tartozunk, és előbb vagy utóbb ellakják előlünk a Kárpát-medencét – mondta a kormányfő. A migrációról azt mondta Orbán, hogy az kettéválasztotta Európát. A Nyugaton nincsenek már nemzetek, hanem népek konglomerátuma, ez a poszt-Nyugat, és 2050 körül bekövetkezik a végső demográfiai váltás, és a nagyvárosokban 50 százalék felé nő a nem európaiak aránya – tette hozzé. A Nyugat szellemi értelemben Közép-Európába költözött. A Nyugat harcot folytat Közép-Európa ellen, hogy olyanná tegyenek minket, mint ők.   

Brüsszel a Soros-féle csapatokkal ránk akarja kényszeríteni a bevándorlókat – mondta. Minket elítéltek migráció ügyében,és most az ukrajnai háború miatt ezt félretették. 

A Nyugat ne akarja ránk kényszeríteni azt a végzetet, amit a migráció jelent – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint az európai népek nem tekinthetőek kevert népeknek. Fel kell készülni arra, hogy Nyugatról is védekezni kell majd, és a keresztényeket onnan kell befogadni – tette hozzá. 

Nagy történelmi csata: demográfia, gender, migráció

Az apa férfi, az anya nő: ez a legfontosabb kérdés – szögezte le Orbán Viktor. Majd kifejtette, hogy miért.

A genderkérdésről azt mondta, hogy sikerült azt leválasztani az uniós pénzekről szóló vitáról. Mi csak azt kérjük a Nyugattól, hogy a genderkérdést ne erőltessék ránk. Soha nem lesz ennek a nyugati bolondériának többsége a világ ezen sarkán – mondta a kormányfő. Mi csak Transzszilvániát tudunk kimondani, amit egyébként is Erdélynek hívunk. 

Háború van, háborús infláció és  gazdasági válság, de ez csak paravánt von a demográfia, a gender és a migráció elé – mondta. A jövőnk ezeken a kérdéseken fordul meg – tette hozzá.

V4: a háború elnehezítette a viszonyt a barátokkal is

A baj a szívvel van a magyar miniszterelnök szerint.

A visegrádi négyek ezekben a kérdésekben egységesen tudott fellépni, de beesett a háború, ami megrázta a V4-es együttműködést.

Ez a háború elnehezíti a viszonyunkat a barátainkkal, és a magyar-lengyel kapcsolatban szívprobléma van. A lengyelek úgy érzik, hogy ebben a háborúban benne vannak, míg mi ki akarunk maradni. Ezért minden együttműködést, amit csak lehet, át kell menteni a háború utánra – magyarázta.

Aki manapság az EU-nál akar jó pontokat gyűjteni, arról Orbán azt mondta, olyan, mint aki egy égő istállóba köti be a lovait.

Ha Trump és Merkel maradt volna, nem lenne háború sem

Magyarok is meghalnak a háborúban: a béke az egyetlen megoldás, az ellenszer – szögezte le Orbán Viktor.

A háborúról azt mondta a kormányfő, hogy az a legfőbb kötelesség, hogy magyar szülő és magyar gyerek ne kerüljön olyan helyzetbe, hogy elveszítik a szeretteiket.

Eddig 86 magyar ember halt meg abban a háborúban, és a bennünket kritizálók közül egyetlen nemzet sem vesztett embert – utalt a kritikus nyugati országokra.

A mi kiindulópontunk, hogy Oroszország nem fogja megtámadni a NATO-t, mert az utóbbi erősebb. Az ukránok célja, hogy minél több országot vonjanak be  a háborúba – tette hozzá. A NATO és az EU úgy döntött, hogy fegyvert szállítanak, és súlyos szankciókat vetnek ki, így de facto részeseivé váltak ennek a konfliktusnak. 

Orbán Viktor szerint a háború oka, hogy az oroszok egy világos biztonsági igényt fogalmaztak meg, és azt követelték, hogy Ukrajna ne legyen a NATO-tagja. 

Orbán Viktor szerint a nyugatiak elutasították az oroszok bizotnsági igényeit, és most az oroszok fegyverrel szereznek érvényt a biztonsági igényeiknek. Ha Trump és Merkel lenne a vezető, akkor ez a háború soha nem robbant volna ki.

Sorban buknak a kormányok

Teljesen megbukott a Nyugat (háborús) stratégiája – közölte Orbán Viktor, aki felsorolta, hány kormány bukott meg az elmúlt napokban, hetekben.

A háborúban a Nyugat stratégiája az volt, hogy

  • Ukrajna angolszász kiképzőkkel és fegyverekkel háborút nyerhet,
  • a szankciók le fogják gyengíteni Oroszországot,
  • a szankciók gazdasági következményeit képesek leszünk kezelni,
  • és a világ felsorakozik a Nyugat mögött.

Most pedig egy olyan kocsiban ülünk, aminek mind a négy kereke defektet kapott.

Ukrajna nem fog háborút nyerni, a szankciók nem rengetik meg Moszkvát, a nyugati kormányok megrendültek, és a világ demonstratívan nincs a Nyugattal – hívta fel a figyelmet a kormányfő. A világ nagy része demonstratívan nem áll a Nyugat (USA) mellett. 

Az oroszok és ukránok KÖZÉ kellene állnia az Európai Uniónak

Ez lenne a jó stratégia a magyar miniszterelnök szerint.

A háborút orosz-amerikai tárgyalás tudná lezárni, de orosz-ukrán béketárgyalás nem lesz – jelentette ki. Szerinte a Nyugat a háború meghosszabbításán dolgozik, az oroszok ugyanis addig tolják ki a frontot, ameddig Ukrajnából nem tudják elérni fegyverekkel Oroszországot. Minél több a nyugati, modern fegyver, annál tovább mennek az oroszok – vázolta Orbán.

Az EU a saját háza táján, a hátsó kertjében sem képes rendet tartani, nem tudja megvédeni a határait sem, nem tudja megoldani a problémákat; így nem is lehet világpolitikai tényező, nem erről kellene álmodnia – közölte a miniszterelnök.

A II. világháború után ott találja magát Európa, hogy a legfontosabb biztonsági kérdésekben az amerikaiak és oroszok döntenek

– szögezte le.

A háború kibillentette a magyar rezsicsökkentést

Az a feladat, hogy ennek ellenére meg kell védeni – mondta Orbán.

A háborúval jól járnak az oroszok, mert az energiahordozók ára felment. Jól jártak a kínaiak és a nagy amerikai cégek is, európa veszített.

– hívta fel a figyelmet a kormányfő. Gazdaságilag rosszul jár az EU a háborúval. Minket ez úgy érint, hogy a rezsicsökkentés jövőjét érinti – mondta Orbán. Már 2010-ben látható volt, hogy az emberek jövedelmének nagy részét elviszi a rezsi, ezért döntött a kormány a rezsicsökkentés mellett. Jól működött a magyar rendszer 10 évig, de most kibillent a háborús árak miatt. Sikerülni fog megvédeni a rezsicsökkentést az átlagfogyasztásig, de efölött piaci árat kell fizetni. Ha ezt sikerül így megvédeni, az egy hatalmas tett lesz – magyarázta, mivel:  

2021-ben a magyar állam a rezsicsökketésre 296 milliárd forintot fizetett, 2022-ben pedig ennek a hétszeresét kellene kifizetni. Az utóbbit a magyar gazdaság nem bírná ki, és ezért kellett lépni

– mondta Orbán Viktor. Éppen ezért kellett az új beruházásokat leállítani. Fontos feladatnak nevezte, hogy le kell jönni a gázról, és át kell térni más energiahordozóra.  

Kozmosz vagy káosz: kivétel akar lenni Magyarország

A várható recesszióról azt mondta a kormányfő, hogy az európai országok nagy részében visszaesés lesz, és ez politikai destabilizációt okoz majd. Ma az európai gazdaság a káosz felé tart, és nagy kérdés, hogy lehetséges-e, hogy ebből kimaradjunk.

LOKÁLIS KIVÉTEL AKAR LENNI MAGYARORSZÁG – tette hozzá.

2024-ben jöhet el a béke lehetősége, mert akkor lesz amerikai elnökválasztás

– hívta fel a figyelmet. Akkor lehet sikeres Mayarország, ha kimarad a háborúból, a globális adóból, a migrációból, a genderőrületből.

2010-ben és 2020-ban is sikerült a válságból erősebben kijönni. 2020-ban is kanyarban előztünk – mondta a kormányfő, de most kaptunk egy ónosesőt, és a kanyarban kell talpon maradnunk a járgányunkkal.   

2030-ra gyúrunk

A mi elemzéseink szerint ekkora fognak felhalmozódni a nyugati világ problémái, lesz egy nagyon komoly válság az USA-ban és az EU-ban is – mondta Orbán Viktor. (A miértekre egy újabb könyvajánló érkezett: Vihar a csönd előtt címmel).

Új megállapodást kell kötnie Magyarországnak az EU-val, az USA-val, az oroszokkal és Kínával. Ha sikerül megállapodnunk mindenkivel, akkor vissza tudunk kapaszkodni a korábbi növekedési pállyánkra – mondta a kormányfő.

Orbán szerint a legfontosabb időhatár 2030 lehet, mert akkora lehetnek olyan feszültségek a nyugati rendszerben, amelyek szétfeszíthetik azt. Szólt arról is, hogy a déli uniós tagországok akkora kerülhetnek nagy bajba, és a közép-európai országok nettó befizetők lesznek – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint 2030 körül kell csúcsformában lenni, és akkora kell az erő. 

Lehetőségek Magyarországnak – tartozik a világ a magyaroknak

A kormányfő a beszéde végén azt mondta, hogy több dolog segíti Magyarországot. Így a technológiai váltás, például a világ harmadik legnagyobb akkumulátorgyártója lesz hazánk. A külföldi tőkebeáramlás is segíti Magyarországot – tette hozzá. Tranzitország akar maradni Magyarország, azonban ha blokkosodás lesz, akkor egy poros előretolt helyőrség (Rejtő Jenő) lesz Magyarország, ezt viszont nem szeretné. A politikai stabilitás is nagy előnye Magyarországnak – mondta a kormányfő.

Szólt arról is, hogy végrehajtott a Fidesz egy hatalmi generációváltást, mert több 40-es éveiben (vagy annak elején) járó került a vezetésbe. A szellemi alapokról azt mondta, hogy még megvan a magyar kultúra és a nyelv. Legfontosabbnak azt nevezte, hogy Magyarországnak nemzeti ambíciói vannak, és a mostani nehéz időszakban együtt kell maradnia az anyaországnak, és a többi magyarok lakta területnek. 

„Magyarországnak közösségi, sőt nemzeti ambíciói vannak. Nemzeti, sőt európai ambíciói is vannak. Ezért nekünk a most következő nehéz időszakban, hogy megőrizzük a nemzeti ambícióinkat, együtt kell maradnunk. Együtt kell maradni az anyaországnak, és együtt kell maradni Erdélynek és a többi magyaroklakta területnek a Kárpát-medencében. És ez az ambíció, kedves Barátaim, ez fűt bennünket, ez hajt bennünket, ez a mi üzemanyagunk” – magyarázta Orbán Viktor.

„Az a megfontolás, hogy mi mindig többet adtunk a világnak, mint amit kaptunk, hogy mindig többet vettek el tőlünk, mint amit nekünk adtak, hogy nekünk rendezetlen számláink vannak, hogy mi jobbak, szorgalmasabbak és tehetségesebbek vagyunk annál, mint ahol most tartunk, és ahogy élünk, és az a tény, hogy a világ nekünk tartozik, és ezt a tartozást be akarjuk, és be is fogjuk vasalni. Ez a legerősebb ambíciónk”

– tette hozzá végezetül.

(via HírTV, Origo)