Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Akkoriban ez volt a legjobb megoldás a por ellen, havonta egyszer kellett megismételni, hogy érdemi haszna legyen. 

Az utcák olajozása először a fővárosban kezdődött 1908-ban. Pécsen már egy évvel korábban felmerült, de csak az első világháború után vált általánossá. A helyi sajtó többször írt róla, és a városháza is többször foglalkozott a témával, de csak a 20-as évek közepén léptek a tettek mezejére.

„Az olaj felöntése legcélszerűbben ugyanúgy, mint a vízzel való locsolás, a közönséges öntöző kocsikkal történik. Az olajjal locsolt út állandóan azt a benyomást teszi, mintha vízzel épp most öntözték volna. Az olaj megakadályozza, hogy por képződjék az úttesten, egyúttal leköti a ráhordott port. A vízzel való locsolást fölöslegessé teszi, emellett bizonyos fokig akadályozza a csapadékvíznek az úttestbe való hatolását. Ezzel elérjük, hogy esős időben kisebb sár képződik, másrészt növeljük az útburkolat tartósságát”.

„A forgalom emelkedése, a járóművek szaporodása s különösen az új automobil-közlekedés szükségessé tették, hogy a hatóság az utakat a portól mentesítse. Hogy ez hogyan történhetik a legcélszerűbben, arra Pettenkofer, a híres higiénikus már tizenkét évvel ezelőtt rámutatott, amikor az út olajozását ajánlotta. A budapesti köztisztasági hivatal az idén nyáron 85.000 négyzetméter útterületen próbálta ki az olajjal való pormentesítést. A kísérlet sikerült és a köztisztasági hivatal most előterjesztést tett a tanácsnak, hogy a jövő évben a főváros valamennyi makadám utcáját vízzel való locsolás helyett olajjal pormentesítsék” – írta 1908-ban a Budapesti Hírlap.

Pécsen csakem 20 évet kellett várni, hogy végre olaj kerüljön az utcákra.

„A nagy meleg következtében megnövekedett vízfogyasztás folytán csökkenteni kellett az utcaöntözést. Ennek következtében előtérbe lépett a por ellen való védekezés másik védekezési módja, az utcák olajozása, az utaknak, különösen a nagyobb forgalmú útvonaloknak olajjal való portalanítását a város tanácsa már a múlt évben elhatározta és meg is kezdte. A város próbaképen Megyeri-uton, az Irányi Dáníel-téren és a Felső Vámház-utcán fogja próbaképen alkalmazni és a próba erdeményétől függ további szélesebb körű használatba vétele” – olvasható a Dunántúl 1927 július 14-i számában.

Pécsen az utcák olajjal való portalanítása az aszfaltozás elterjedésével csökkent, és az 1970-es évekre teljesen meg is szűnt.

Forrás: Fortepan, Dunántúl, Pécsi Közöny, Pécsi Hírlap, Pesti Napló