Címlap Balhé Stabil a Kosz...
Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Helytállnak a magyar katonák a NATO koszovói békefenntartó missziójában – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) a helyi szerb tüntetőkkel való összecsapások után.

Az április 23-i, előrehozott választások Koszovó északi részén óriási felháborodást keltettek a helyi, döntően szerbek lakta részeken. A szerbek bojkottálták a választásokat, így Zvecsánnak albán polgármestere lett, aki pénteken kezdte volna meg munkáját, ezt azonban a helyi szerbek nem hagyták neki.

A zavargások hétfőre sem csillapodtak, reggel a koszovói Zubin Potok önkormányzati épülete előtt jelentek meg a KFOR, azaz a koszovói NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő egységei. A helyzet olyannyira elmérgesedett, hogy a NATO-misszió tagjai összecsaptak a civil szerbekkel Zvecsán községben, a KFOR könnygázzal és botokkal oszlatta a dühös tömeget.

A szerb tüntetőkkel zajló összecsapásokban több mint 30 NATO-békefenntartó katona sérült meg, köztük több mint 20 magyar katona. közülük heten súlyosan, állapotuk stabil. A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton, Magyarországra szállítja. A mentőegység az esti órákban Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, a KFOR volt parancsnoka vezetésével indul Koszovóba.

(Képünkön: a KFOR katonái összecsapnak a helyi szerbekkel a polgármesteri hivatal épülete előtt az észak-koszovói Zvecsánban május 29-én. Fotó: Georgi Licovszki/MTI/EPA)