Címlap Balhé Süketek és né...

Süketek és némák, avagy összeeresztettük a PDSZ-es Nagy Erzsébetet Gulyás Gergellyel!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szembesítés következik. Melyik a meggyőzőbb kettejük közül?

A süketek és némák párbeszédére kezd hasonlítani a vég nélküli sztrájk, kiállás, demonstrálás a tanárok mellett; míg más nézőpont szerint érthető, hogy nem bízik a kormányban a szakszervezet; ígéreteket látnak csak a kormánytól, de konkrét, rögzített ajánlatokat nem. A kormány ezzel szemben azt mondja, egyetértenek a pedagógusok béremelési igényével, támogatják is azt, de ahhoz, hogy ezt meg lehessen lépni, meg kell állapodniuk az Európai Unióval, ám ezt a megállapodást a magyar baloldal is hátráltatja. Azért akadályozzák – mondja a kormány, hogy a legnehezebb háborús és gazdasági helyzetet kihasználva politikai előnyhöz jussanak.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a hétvégén már azt mondta a fővárosi tüntetésen, hogy nem elégednek meg a béremeléssel, hanem annál több kell: vissza kell térniük a szakszervezet eredeti, nyolcpontos követeléséhez. Mindezek mellett további tiltakozó akciókat jelentett be. Vagyis nagyon úgy néz ki,

folyamatos tüntetésekre és sztrájkra készül a szakszervezet, bár nagy kérdés lesz, hogy ez a folyamatos akciózás mennyire fogja kifárasztani nemcsak az ügyet, hanem a támogatói közösséget is; vagy éppen ellenkezőleg: mozgásban tartja majd őket, és szimpátiájukat tovább táplálja.

Lapunk Nagy Erzsébet beszédét állította párhuzamba Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter pár nappal ezelőtti tájékoztatójával, amelyben a pedagógusbérek rendezéséről beszélt, konkrét számokkal és dátumokkal.

Az biztosnak tűnik, látva a kormány nyugalmát, hogy nem félnek a tüntetésektől. Ugyanis továbbra is kitartanak amellett, hogy amint megállapodnak az Európai Unióval az egyelőre visszatartott pénzekről, finanszírozásról, dönteni fognak a pedagógusbérekről is, előtte azonban nem.

Bár Nagy Erzsébet szerint a béremelésre megvan a forrás a hazai büdzsében, a kormány minden jel szerint úgy gondolkodik, hogy csak akkor kezd el fizetéseket emelni a pedagógusoknál – legalább három lépcsőben -, ha egyéb finanszírozási kérdéseket tisztáztak az Unióval.

A pedagógusok átlagbére 777 673 forint lesz

Gulyás Gergely bejelentése szerint 2025-re elérhető az a cél, hogy a diplomás átlagbér (ez 972 091 forint lehet akkor) 80 százalékát keressék a pedagógusok, ami 777 673 forintot jelent.

Jövőre csaknem 21%-os, majd 25%-os, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a béremelés

– közölte.

Gulyás Gergely szerint ha sikerül megállapodni az Unióval, már január 1-jén az eddig tervezett 10 százalék helyett megvalósulhat a közel 21 százalékos emelés.

Megjegyezte: a rendszerváltás óta háromszor kaptak jelentős béremelést a pedagógusok, ebből kettő az Orbán-kormány idején volt; a harmadik pedig 2002-es leköszönő Orbán-kormány után közvetlenül, „még a kasszában hagyott pénznek köszönhetően” emelte meg a béreket Medgyessy Péter – magyarázta.