Címlap Balhé Névnapi ajánd...

Névnapi ajándékként kaphatott 3 milliót Völner Pál

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újabb részletek láttak napvilágot Igazságügyi Minisztérium volt államtitkárának korrupciós ügyéről. Az 1734 oldalas nyomozati anyag alapján a 444 által készített cikksorozat második részéből kiderül, hogy Völner Pál és Schadl György szinte teljes nyíltsággal telefonáltak bizniszeikről, sőt annyira sérthetetlennek érezték magukat, hogy Schadl a minisztérium bejáratánál adott át Völnernek hárommillió forintot.

Július 13-án hárommillió forint készpénzt vett át Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium akkori államtitkára a minisztérium Nádor utcai épületénél Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől – olvasható a 444 által megszerzett és közzétett nyomozati iratokban.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat által lehallgatott telefonbeszélgetés szerint Schadl felajánlotta, hogy felkeresi Völnert annak munkahelyén és átad egy „névnapi ajándékot”, és aztán elmennek valahova ebédelni is. Schadl a minisztérium előtt parkolva hívta fel az államtitkárt, aki aztán meg is jelent, átvett Schadltól egy papírzacskót, berakta a saját kocsijába, majd beültek egy közeli étterembe.

Ez volt az utolsó – egyben huszonegyedik – alkalom, amikor az ügyészség szerint a végrehajtói kar elnöke kenőpénzt adott át Völner Pálnak. (A vádhatóság szerint az első alkalomra pedig 2018. május 22-én került sor, pont akkor, amikor Völner Pál letette államtitkári esküjét.)

A 444.hu cikksorozatának első részében kiderült, hogy Schadl Györgyöt sokan keresték, hogy segítsen a jogi diplomájukhoz szükséges vizsgák letételében – így az ügynek pécsi vonatkozása is van. A telefonbeszélgetések leirata alapján ezeket a kéréseket készségesen teljesítette is: végrehajtóknak, végrehajtók hozzátartozóinak, illetve Völner Pálnak is intézkedett.

A Legfőbb Ügyészség szerint Völner Pál hosszú időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott Schadl Györgytől, akit már november elején letartóztattak. A vádhatóság gyanúja szerint a végrehajtói kar elnöke összesen 83 millió forintot adott át az államtitkárnak a többi között azért, hogy azokat a személyeket nevezzék ki végrehajtónak, akiket a kar elnöke támogatott, valamint hogy az Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe nem tartozó támogatásokat nyerjen el a Schadl által megjelölt személy vagy cég.