Valami történt: mégis bemutatták a Partizán SZFE-s filmjét

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Péntek este felkerült a Partizán YouTube-csatornájára a Hülye fiatalság című film, amelyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem közösségéről és az SZFE körül zajló tavalyi eseményekről forgatott Hatala Noémi rendező és munkatársai – írja a 24.hu.

A filmet eredetileg március 23-án mutatták volna be, a premier előtt egy nappal azonban a Partizán kitett egy közleményt a Facebookra, amelyben azt írták, filmjük „betiltásra került”. Állításuk szerint a Freeszfe közösség a film közléséhez nem járul hozzá, a Partizán pedig úgy döntött, hogy ideiglenesen eláll a film bemutatásától, mert nem akar konfliktusba kerülni velük – írja a lap.

A Freeszfe erre úgy reagált, hogy természetesen nem áll jogukban betiltani semmiféle művészeti alkotást. Mint írták, nem a közösség hozzájárulása szükséges a film közléséhez, hanem a szereplők személyes hozzájárulása a róluk készült felvételek felhasználásához, és ez az, amit szerintük sok esetben nem sikerült megszereznie az alkotóknak.

A 24 részletes cikkben dolgozta fel a konfliktust, amelynek lényege, ha jól értettük az volt, hogy az SZFE álláspontja szerint a film több szereplője nem volt tisztában, hogy nem “belsős” kamera forog, hanem “külsős” – vagyis nem tudták, hogy nem a saját stábuk tagjai forgatnak, hanem a Partizán. Ezt Gulyás Mártonék finoman és elegánsan cáfolták, de igyekeztek elkerülni a hangos konfliktust.

Végül, úgy tűnik, valamiféle megegyezés születhtett, mert a film már megnézhető.

A Mandiner korábban azt írta: “a freeSZFE-sek által megtorpedózott Partizán-dokumentumfilm képsorai nem vetnének jó fényt az egyetemfoglalókra – ez állhat a vetítés letiltása mögött. Korábban 150 hallgatónak ígértek diplomát külföldi egyetemeken, most attól tartanak, a film ezt veszélybe sodorná”.

Előző sztori

Öt gyerekkel az élet: így fest egy hétfős családban a digitális oktatás és az otthoni munkavégzés

Következő sztori

Nem lassít a 3. hullám: 242 ember halt meg itthon

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1