Címlap Arc Öt gyerekkel ...

Öt gyerekkel az élet: így fest egy hétfős családban a digitális oktatás és az otthoni munkavégzés

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécs Aktuál ellátogatott egy héttagú családhoz Cserkútra, hogy kiderítse, miként lehet megoldani az otthoni munkavégzést öt gyermek mellől. A titok: a napirend.

 

 

Alkalmazkodnak egymáshoz

Öt gyermeke van Takács Viktornak és Gellén Veronikának. A négy leány, és egy fiú gyermek otthonról tanul. A két idősebbik lány egy szobában, a középső fiú külön-, és a két legkisebbik lány pedig egy harmadik szobában készül az órákra. Minden nap másképp alakul a tanrend miatt, de legalább változatosan telnek a hetek ebben az időszakban – mondják.

Kell a technika a háztartásba

Veronika elmondta, hogy a digitális oktatásban a családi számítógépük, közös laptopjuk és okostelefonok gallyra vannak járatva. Mindemellett Veronika a Pécsi Művészeti Gimnázium matematikatanára, így az ő „tantermét” is be kellett rendezni a vendégszobába.

Nem könnyű, de előnye is van

– Nem szeretek itthonról tanítani. Nagyon lehet érezni, hogy rosszul bírják a gyerekek és én is. Nem lehet ugyanúgy elmagyarázni a feladatokat, vagy ellenőrizni a dolgokat személyes kontaktus nélkül – mondta Veronika.

De van pozitív oldala is

Veronika szereti, hogy mindenki otthon van és így több idő jut egymásra. Normális tanrend esetében az iskola közbeni és utáni foglalkoztatások miatt általában este érnének haza. Most rendszeresen tudnak beszélgetni és egymásnak besegíteni a házimunkába.

– Két óra között van, hogy lemegyek egy teára és akkor mindig valamelyik gyermek odajön hozzám. Jó érzés napközben is látni őket és beszélgetni, nem csak este – mondta az anya.

Egy táblázatot is csináltak annak érdekében, hogy könnyebben átlássák, ki miben tud segíteni otthon. A nagyobb gyerekek már önállóak, ők a kicsikre is tudnak figyelni a tanulásban. A szülők is besegítenek a feladatokba, illetve a házi beküldésébe – de néha előfordul, hogy ezt nem sikerül precízen megoldani. Azért öt gyerek mellett ezt nem is csodáljuk…

A kedves családról készült videónk itt tekinthető meg: