Címlap Balhé Vége a szeret...

Vége a szeretet ünnepének: Durvul a helyzet a déli szomszédunkban is!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fokozott készültségbe helyezték a szerb hadsereget hétfő este a Koszovóban történt lövöldözések és robbantások miatt

„Szerbia elnöke (…) elrendelte, hogy a szerb hadsereg a legmagasabb szintű harckészültségben, vagyis a fegyveres erő alkalmazásának szintjén legyen” – közölte Milos Vucevic védelmi miniszter. Aleksandar Vucic utasítást adott arra is, hogy a szerb katonák számát a határtérségben 1500-ról 5000-re növeljék – tette hozzá.

Milan Mojsilovic szerb vezérkari főnök elmondta, hogy az államfő a koszovói határra vezényelte őt. Korábban a Pink Televízióban úgy nyilatkozott, hogy a koszovói helyzet „rendkívüli összetettsége” miatt „a szerb hadsereg jelenlétére van szükség a közigazgatási vonal mentén”. Ez utóbbi kifejezést a szerb hatóságok a koszovói határ megjelölésére használják.

Raska, 2022. december 26. A szerb védelmi minisztérium sajtóhivatala által közreadott kép Milos Vucevic szerb védelmi miniszterrõl (k) és Milan Mojsilovic szerb vezérkari fõnökrõl (k,b) a dél-szerbiai Raskában lévõ laktanyában 2022. december 26-án. A szerb vezérkari fõnök Raskába utazott, miután elõzõ este lövöldözés történt az észak-koszovói Zubin Potok városban, ahol a helyi szerbek két hete utcai barikádokat emeltek. MTI/AP/A szerb védelmi minisztérium sajtóhivatala

A szerb belügyminisztérium bejelentette, hogy minden alakulatot a vezérkari főnök parancsnoksága alá rendelnek.

Szerbia nem ismeri el a zömmel albánok lakta, korábbi déli tartományának függetlenségét, amelyet a koszovói albánok 2008-ban egyoldalúan nyilvánítottak ki.

A NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó erő (KFOR) szerint vasárnap este az észak-koszovói Zubin Potok városban lövöldözés volt egyik járőrük közelében. Nem sérült meg senki, a NATO vizsgálja az eset körülményeit. Xhelal Svecla  koszovói belügyminiszter azt állította, hogy a KFOR járőreit megtámadták.

November elején a koszovói rendőrségbe beosztott szerb rendőrök százai, valamint bírák, ügyészek és más köztisztviselők tömegesen felmondtak, hogy tiltakozzanak a pristinai kormány – később felfüggesztett – határozata ellen, amely megtiltotta a Koszovóban élő szerbeknek a szerb rendszámtáblák használatát.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy

a koszovói helyzet „a fegyveres konfliktus határára jutott”.

(MTI)