Címlap Baranya Járd körbe Ba...

Járd körbe Baranyát egy VR-szemüveg segítségével!

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Speciális, virtuális valóságot mutató szemüvegen keresztül szemlélhetik a baranyai fiatalok vármegyénk értékeit a több állomást felölelő virtuális baranyai értéktár vándorkiállításon, amivel a Baranya Vármegyei Önkormányzat szemléletformálás céljából keresi fel a helyi közösségeket. Az utazó kiállítás a Baranya Kincsei projekt keretében valósul meg.

Zsolnay-porcelán, busójárás, Zrínyi Miklós és a pécsi TV-torony – mi a közös ezekben a látszólag nagyon széles kulturális skálát felölelő értékekben? Egyetlen kapocs köti össze mindet: otthonunkból, Baranyából származnak, vármegyénk kulturális és épített művészeti értékeit képviselik. A listát még hosszan folytathatnánk, hiszen vármegyénk sokszínűsége, kincsei lépten-nyomon azt bizonyítják, hogy a Dunántúl, és különösen vármegyénk gazdag múltra tekint vissza, amelyre méltán lehetünk büszkék.

Otthonunk értékeire és büszkeségeire szeretné ráirányítani a figyelmet a Baranya Kincsei projekt, melynek keretében a vármegye értékeit virtuális formában bemutató kiállítással utazzák körbe a vármegyei iskoláit és intézményeit. A sokáig csak játékra használt virtuális valóság (VR-) szemüveg az oktatásban is jól alkalmazható, ahogyan azt a virtuális baranyai értéktár projekt is teszi. A fiataloknak valódi élményutazásban lehet részük a VR-szemüveg segítségével. A tanteremben ülve bebarangolhatják a vármegye legszebb helyeit, épített és természeti értékeit, a szigetvári és siklósi várat, az Abaligeti-cseppkőbarlangot, eljuthatnak Bikalra, az Orfűi-tóhoz és a Harkányi Gyógyfürdőbe, megismerkedhetnek a vármegye épített és természeti értékeivel.


A Baranya Vármegyei Önkormányzat azzal a céllal indította el a virtuális utazókiállítást, hogy a baranyai településeken élő gyerekek már egészen kicsi korukban megismerkedhessenek a helyi értékekkel, és már egészen fiatalon is tisztában legyenek azzal, hogy micsoda kincseket rejt vármegyénk. Az utazó virtuális vándorkiállítás a vármegye húsz legismertebb értékét mutatja be, amely több mint ötven helyszínre eljuthatott így az elmúlt két év során, így közel ötezer fiatal számára a baranyai értéktár igazi élménytárra is válik.

A vándorkiállítás anyagának, módszertanának, technikai kialakításánál a hangsúlyt az újdonságra és az innovatív megoldásokra helyezte a projekt. E tervezési folyamat eredményeként a virtuális vándorkiállítás kép- és videóanyagát 360 fokos kamerafelvételek segítségével VR-szemüvegen történő megjelenésre optimalizálva rögzítették. A VR-eszközre optimalizált 10 videóanyag és 10 fényképfelvétel a Baranya Vármegyei Értéktárban található értékek, illetve megyei látványosságok bemutatására és megismertetésére szolgálnak.

A vármegyei identitás erősítésében kulcsszerepet játszik a gyerekek és fiatalok attitűdje a szülő- és lakóhelyéhez, e korosztály rendkívül fogékony a virtuális eszközök, a legújabb generációs infokommunikációs eszközök használatára. Emellett a köznevelési intézményhálózat meghatározó szerepe a lakosság kulturális és értékítéletének alakításában szintén nagymértékű. E társadalmi folyamatokat és szerepeket, valamint az innovatív technikai megoldásokat is figyelembe véve, a virtuális vándorkiállítás fő célcsoportjának a köznevelési intézményekben tanulókat és pedagógusaikat választották a projektet megvalósítók.

November hónapban a következő településekre látogat el a tervek szerint még idén a virtuális értéktár: Lippó (november 7.), Mohács (november 8-9.), Somberek (november 10.), Kémes (november 13.), Siklós (november 15-16.), Drávaszabolcs (november 17.), Himesháza (november 20.), Dunaszekcső (november 21.)

(x)