Címlap Egészség Különleges es...
Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szívsebészeti nagyműtéten frissen átesett, illetve előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő betegek ágynál történő monitorozására, felügyeletére használható modern és mobil eszközparkkal gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE KK). A közelmúltban zárult projekt európai uniós támogatással valósult meg, a Széchenyi 2020 program vissza nem térítendő, csaknem 300 millió forintos támogatásának köszönhetően.

A Klinikai Központ kardiológiai eszközfejlesztésének célja a dél-dunántúli régióban a szív- és érrendszeri halálozási okok csökkentése, valamint a megbetegedések legkorszerűbb eszközökkel történő diagnosztizálása és kezelése. Az eszközfejlesztések kiemelt jelentőségűek annak okán is, hogy a világjárvány következményeként továbbra is igen sok a poszt-Covid-szindrómás kardiológiai beteg.

A Szívgyógyászati Klinika Baranya, Tolna, Somogy vármegye regionális kardiológiai és szívsebészeti centrumaként a nap 24 órájában folyamatosan látja el a dél-dunántúli régió szívbetegeit. A klinikán évente átlagosan 7500 fekvőbeteget látnak el, valamint a kardiológiai szakambulancián éves szinten közel 50 000 vizsgálatot végeznek el. Az I. sz. Belgyógyászati Klinika Kardiológiai Tanszékén mintegy 20 000 járóbeteg-vizsgálat történik és több mint 1200 fekvőbeteget gyógyítanak évente.

Érthető tehát, hogy erre a két klinikára kerültek azok az új, modern eszközök, amelyek a betegek monitorozását segítik, közvetlenül a betegágy mellett. A két említett klinikára egy-egy felsőkategóriás echokardiográf készüléket szereztek be a projekt keretében, melyek a szív- és érrendszeri ellátás minőségi javulását jelentik a regionális centrumként működő klinikák számára. Ezen felül beszereztek még telemetriás és betegmonitorozó rendszert, kettő darab úgynevezett sürgősségi kocsit, valamint szintén két darab asztali pulzoximétert, amely az oxigén telítettség, illetve a pulzusszám ujjon keresztüli mérésére szolgál.

(Fotó: Csortos Szabolcs)