Címlap Baranya Kincsei Rikoltozó bos...
Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Valódi mesebeli hely a Mecsek, és nemcsak a csodálatos lankák és hosszan húzódó erdőségek miatt, hanem a lombkoronák alatt megbújó hihetetlen legendák is bőven adnak felfedeznivalót a kirándulóknak.

„A Mi Baranyánk Kincsei” ötletpályázat vármegyénk értékeinek kreatív és látványos bemutatására hívta a helyi filmkészítőket. Hogyan látja egy baranyai filmes otthonunk legszebb tájait, néphagyományait, gasztronómiáját vagy éppen épített örökségeit? Az elkészült tematikus kisfilmek látványos képekkel ragadják meg a nézők figyelmét, hogy bemutassák Baranya vármegye legszebb helyeit, emlékeit és hagyományát, amelyek szerepelnek a Baranya Vármegyei Értéktárban is.

Máré vára kicsiny erősség a Kelet-Mecsekben. A hűtlen anyja által átokkal sújtott várkisasszony a legenda szerint a hegy mélyében rejtőzik és csak minden hetvenhetedik évben szabadul, hogy pünkösd hajnalán a patakban fürödve várja a vadászt, aki megszabadítja az átoktól. Elátkozott kisasszonyok mellett úgy illik, hogy bukott lovagok is feltűnjenek, és a Mecsekben ennek is a nyomára bukkanhatunk. Kanta, a mohácsi vész után a hegység északi oldalában ütött tanyát, innen járt szörnyű kalandokra, mígnem szerencsétlen véletlen folytán elveszettnek hitt testvérét gyilkolta le.

Ehhez hasonló legendák a Mecseken túl sem ismeretlenek, ki ne hallott volna már a Villányi-hegység Ördögszántotta hegyéről, vagy Harkáról, a boszorkány leányáról, ahonnan a kénes gyógyvízéről híres Harkány neve ered? Baranya déli lejtőinek szőlősorai ma is őrzik a legendát.

A meséken túl pedig igazi mesebeli táj húzódik az ország legdélibb részében. Itt található az egész Európában egyedülálló bánáti bazsarózsatenger, Orfű négy tava vagy a mészkőbe zárt világkörüli utazásra hívó Abaligeti-barlang cseppkőrendszere, amely a Mecsek leghosszabb barlangrendszere. Még délebbre a Duna-Dráva Nemzeti Park, a Dráva és ártere csalogatja a természetkedvelőket, északabbra pedig a több száz éves zengővárkonyi szelídgesztenyés ontja bőkezűen terméseit.

Fedezzük fel Baranya Kincseit személyesen és a képernyők előtt is!

„A Mi Baranyánk Kincsei” ötletpályázat nyertes pályázójának, a pécsi TSP Art Lab Kft.-nek a vármegye legszebb természeti kincseit bemutató filmjét megtekinthetik:

A film a Baranya Kincsei pályázat részeként valósulhatott meg.