2,2 milliárdból újulnak meg a piacok Baranya megyében

/
2021 és 2027 között a korábbi időszakban nyújtott támogatás háromszorosát, 4265 milliárd forintos keretet biztosít a kormányzat a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére - erről beszélt Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára pécsi látogatása során.

Országjáró programjának részeként a helyettes államtitkár Baranya megyében helyi termelőkkel, vállalatok vezetőivel, a Pécsi Tudományegyetem kancellárával, a Baranya Megyei Önkormányzat elnökével, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökével tárgyalt.

Bencsik Dávid elmondta célja, hogy új lendületet adjon a magyar agrárexport számára.

Az Agrárminisztérium részéről célunk, hogy a történelmi jelentőségű támogatási forrásokhoz történelmi jelentőségű agrárexport eredményeket is tudjunk társítani

– mondta a helyettes államtitkár.

Őri László kiemelte, 2,2 milliárd forintból 9 helyszínen indultak el piacfejlesztések a megyében. Öt helyszínen pedig már be is fejeződtek a kivitelezési munkák, így Komlón, Szászváron, Mohácson és Harkányban is.

Ezek a fejlesztések új lehetőséget teremtenek a baranyai termelőknek, hiszen nem kell kereskedőkön keresztül eladniuk az áruikat. A helyben termelt, egészséges élelmiszert közvetlenül tudják értékesíteni. Arra törekszünk, hogy a most induló nagy fejlesztési időszakban is kiemelt szempont legyen a helyi piacok felújítása, építése – tette hozzá a megyei elnök.

Emelkedett a támogatások összege

Rittlinger József, a NAK Baranya megyei elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, teljes mértékben megpróbálják a baranyai gazdák kihasználni a vidékfejlesztési program nyújtotta lehetőségeket. A megyei elnök beszámolt arról, hogy jelentősen emelkedett a támogatások mértéke több területen is.

Kertészeti üzemek támogatására például a korábban tervezett 30 milliárd helyett 68 milliárd forint áll rendelkezésre, mezőgazdasági kisüzemek támogatására pedig, a korábban előirányzott 2,5 milliárdos keretet 32,5 milliárdra emelt fel a kormányzat, ebből pedig 7500 kistermelő részesülhet.

Hirdetés
Előző sztori

Megszólalt a hamburgerezés miatt feljelentett mentőápoló!

Következő sztori

Általában napos, csapadékmentes idő várható

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1