Címlap Baranya Adventi hangu...

Adventi hangulatra vágysz? Ezeken a helyeken megkapod!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hihetetlennek tűnik, de november 29-én már gyújthatjuk is az első gyertyánkat az adventi koszorúnkon. Ezennel végérvényesen elkezdődött az ünnepi időszak, és bár idén elmarad minden nagyobb lélegzetvételű karácsonyi esemény Baranyában, azért akad néhány hely, amely belopja a szívünkbe a karácsonyi hangulatot.  

Mézeskalács falu Geresdlakon

Geresdlakon immár tizenharmadik alkalommal elevenedik meg a falu kicsinyített mása nem másból, mint mézeskalácsból! Idén lesz egy kis plusz meglepetés is az elkészült műben, a település fontosabb rendezvényeit is megjelenítik a készítők.

A település egyik legnagyobb rendezvénye, a Geresdlaki Gőzgombócfesztivál idén a járvány miatt elmaradt, ám a szervezők úgy döntöttek: a karácsonyi mézeskalács-faluban a fesztivált is megjelenítik, sőt, az augusztus 20-i ünnep és a szüreti mulatság sem marad ki. A falunak hosszú évek után most újra van labdarúgó-csapata, a mézeskalács faluban ők is helyet kapnak. A kiállítás advent első vasárnapjától látogatható.

Ünnepi fények a Ferencesek utcájában Pécsen

Az utóbbi években advent idején valamennyi bérlő karácsonyfával, és hangulatos díszekkel „öltöztette fel” portáját Pécs egyik legszebb utcájában. Ez idén sem lesz másként, szombat este kikerültek az utolsó karácsonyfák, díszek, dekorációk az utcafrontra.

És ha már a Ferencesek utcájában járunk, ne felejtsük el megnézni a pécsiek karácsonyfáját sem, amelyet november 23-án, hétfőn állítottak fel a Széchenyi téren. A műveletet a Pécs Aktuál élőben közvetítette, amelyet alább tudunk újranézni:   

Az idős, 17 méteres ezüstfenyő egyenesen Hosszúhetényből érkezett Pécsre, hétfői érkezése óta pedig talpig díszben, kivilágítva várja a karácsonyt. Érdemes a csodájára járni!

A Mikulás szobája a Perczel utcában

A rutinos pécsi gyerekek már tudják, hogy a Mikulás minden decemberben beköltözik a MárkusZínházba, ahol bárki „meg tudja őt lesni”. A Perczel utcai lakásában készíti, csomagolja az ajándékokat, itt mos fogat, itt alszik, és itt eteti a rénszarvasát a bábszínház előtt, meg az egereket a műhelyben.

Fotó: Szentendrei Antal

November 28-án hajnalban meg is érkezett Pécsre, ahol bárki meg tudja nézni a szobáját, amikor éppen nincs otthon. A Mikulás Szobájához három játék is kapcsolódik idén, de írhatunk, vagy rajzolhatunk is neki.

Varázslatos meseház Hosszúhetényben

Él Hosszúhetényben egy család, akik minden évben csodás fényekbe öltöztetik házukat, ezzel is tisztelegve a karácsony szelleme előtt. Idén is akcióba lendültek, amiről a Pécs Aktuál számolt be elsőként: Füsz Tibor és családja egy kis vidámságot szeretett volna csempészni a környékbeliek mindennapjaiba, ezekben a nehéz időkben; mindezt közel 40 égősorral és egy sor fantáziával tette. A család szívesen fogad látogatókat előzetes időpont egyeztetéssel, amit Facebookon tudunk megtenni itt!

Kiemelt kép: Szentendrei Antal