Akár már a Balatonig is elnézhetünk Baranyából!

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szerdán ünnepélyes keretek között adták át a Mecsek legmagasabb pontjára, a Zengőre épült kilátót, aminek köszönhetően az egész Dél-Dunántúlt megfigyelhetjük.

Az eseményen Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke beszédében kicsit visszament az időben és felidézte azt, amikor egy teljesen más építményt terveztek a Zengőre.

„Fiatalkorom egyik életre szóló élménye is ide köthető. 2004 telén a családdal, barátokkal, ismerősökkel jöttünk fel ide a Zengő csúcsára és tiltakoztunk az ellen, hogy az akkori szocialista kormány egy nagy hatótávolságú katonai radart építsen.”

Az akkori összefogásnak köszönhető az, hogy most egy érintetlen, természeti környezetben lehetünk itt és nem egy katonai lokátor tövében.

Az elnök a több mint 160 millió forintos fejlesztés átadóján azt is elmondta, hogy ez az új turisztikai élménypont hozzájárul ahhoz, hogy a megye turisztikai élete új lendületet kapjon és buzdítja is arra a magyarokat, hogy válasszák a belföldi úti célokat, válasszák Baranyát.

A 682 méteres csúcson álló, 22 méter magas kilátó átadási ünnepségén Hargitai János országgyűlési képviselő is ott volt, aki beszédében kiemelte, hogy:
“Ez a Dél-Dunántúl legmagasabb pontja, ahonnan nem csak a közeli településeket, Pécsváradot és Hosszúhetényt lehet látni, hanem az egész környéket, hiszen innen látható a Dráva és a Duna térsége is, sőt, tiszta időben akár a Badacsonyt is meg tudjuk figyelni.

A két közeli település, Pécsvárad és Hosszúhetény polgármestere is jelen volt az átadón, akik köszönetet mondtak mindazoknak, akik munkájával, segítségével most itt állhatnak. Hangsúlyozták, hogy:

„Ez a kilátó mindenkié, fontos, hogy vigyázzunk rá és ne rongáljuk meg!”

Előző sztori

Újraéled a Múzeum utca: fényfestés, koncertek, óriásbábok, táncházak várnak minket

Következő sztori

Feljelentés az Index-ügyben: nyomozhatnak a kirúgott főszerkesztő ellen