Az elhunytak emlékére tart hangversenyt a Pannon Filharmonikusok

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A gyász több síkú és egyetemes. A gyászmunka hosszú és gyötrelmes folyamat, amihez enyhülést nyújthat a gyász közösségben való megélése, vagy akár a költészet, a zene, a művészet is. A Pannon Filharmonikusok október 29-i hangversenye és az azt megelőző közös mécses gyújtás adhat lelki kapaszkodót is, de egyben olyan helyszínt is kínál, amelynek a felkeresése talán pótolhatja azon távoli nyughelyek előtti főhajtást, amelyekhez a járvány miatt az idei Halottak napján, Mindenszentek ünnepén sokan eljutni nem tudnak - olvasható a Pannon Filharmonikusok közleményében.

Az esten szólistaként Zemlényi Eszter szoprán, a rangos Fischer Annie zenei ösztöndíj többszörös kitüntetettje, a pécsi születésű Megyesi Schwartz Lúcia alt, aki az I. Nemzetközi Barokk Énekverseny első díjasa volt, Megyesi Zoltán Simándy József-díjas tenor, valamint Cser Krisztián basszus, a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetettje, lép fel a Kodály Központ hangversenytermének színpadán.

A művet az idén októberben 5 éve alapított Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus előadásában hallgathatjuk meg, karigazgató Dobos László és Vass András, vezényel Bogányi Tibor vezető karmester.

A hangversenyen azonban egy másik, ma élő salzburgi mester, Klemens Vereno Londoni vázlatok – Mozart metamorfózisok zenekarra című alig ismert műve is hallható lesz. A hatvanas éveiben járó termékeny komponista és egyetemi tanár ezen alkotásában éppen saját elődjét, Mozartot szemléli.

Az elhangzó zenekari művében Mozart dallamainak dialógusát hallhatjuk. A témák kölcsönhatásba kerülnek egymással, alakítják egymást, tehát voltaképpen megszólal mindaz, ami Mozart zenéjének befogadása után a hallgató fejében, lelkében történik.

A zenekar felhívta a figyelmet arra, hogy a 19.00 órakor kezdődő hangverseny előtt, 18.00 órától van lehetőségünk arra, hogy vagy a saját, vagy a helyszínen a szervezők által biztosított mécsesünket elhelyezzük a Kodály Központ bejárata előtti márványpadokon. Bárki, aki az ünnepi hangversenyre ellátogat, érkezéskor lángot adhat egy mécsesnek, amely a koncert alatt odakinn a közönség hozzátartozóit megidézve ég el, ezzel téve igazán meghitté az emlékezés pillanatait. Hagyományosan a zenekar is gyertyát gyújt néhai tagjai és elhunyt szerettei emlékére.

A Pannon Filharmonikusok a 2020. márciusában elhunyt Peskó Zoltán karmester és zeneszerző, a zenekar egykori zeneigazgatója emléke előtt tiszteleg.

Előző sztori

Három éven belül fel kell jutnia a PMFC-nek – jó úton haladnak a piros-feketék

Következő sztori

Titokzatos tájjá varázsolta Pécset a reggeli köd