Címlap Baranya Az önkormányz...

Az önkormányzat szolidan, az ellenzék nagy megemlékezést tartott a mai gyásznapon Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

171 éve végezték ki az Aradi vértanúkat, Pécsett is emlékeztek rájuk. 

A járványra hivatkozva igen puritán és szolid megemlékezést tartott a városvezetés: mindössze hárman koszorúzták meg az Aradi Vértanúk szobrait.

Péterffy Attila polgármester azt közölte, hogy “természetesen méltóságteljes megemlékezést szerettek volna tartani ezen a napon. Ám az új koronavírus drasztikusan emelkedő megbetegedésszámai miatt úgy döntöttek, hogy rendhagyó módon szűk körben, némán hajtanak fejet a szabadság mártírjai előtt”.

A polgármester emlékeztetett:

1849-ben a magyar szabadságharc bukása után ezen a napon végeztek ki 13 honvéd főtisztet Aradon, és Batthyány Lajost, Magyarország első miniszterelnökét Budapesten. A szabadságharc mártírjai minden magyar hazafi előtt örök példaként lebegnek, emléküket soha nem hagyjuk megfakulni!

Az ellenzéket nem érdekelte a járvány

A fideszes városvezetés évek óta komoly ünnepséget szervezett ezen a napon. Ez ma sem volt másként, ellenzékből sem.

Az ünnepélyes eseményt Hoppál Péter nyitotta meg, az összegyűlt tömeggel karöltve elénekelték a Magyar Himnuszt. Ezt követően a képviselők felváltva, saját koszorújukat az Aradi vértanúk központi emlékművénél helyezték el, ahol utána fél perces néma csenddel rótták le tiszteletüket a 12 tábornok és egy ezredes emléke előtt.

A koszorúzást követően Csizmadia Péter elmondta, hogy október 6-án az emberek többsége gyászként emlékezik meg az Aradi vértanúkról. Hozzátette, hogy szerinte, ha valóban megszeretnénk érteni október 6-a jelentőségét, akkor az történelmi távlatból lehetséges.

“Október 6-án, az Aradi tizenhármak kivégzésének a napján a remény az, ami elvetette magjait. Hiszen az Aradi tizenhármak voltak azok, akik nem saját magánéletüket és boldogulásukat helyezték előtérbe, hanem a nemzetünkét. Október 6-án, amikor rájuk gondolunk, arra is kell gondolnunk, hogy a nemzet ügye soha nem veszik el. “

-mondta el Csizmadia Péter.

Ezt követően Kővári János tartott rövid beszédet, amiben elmondta, hogy az Aradi vértanúk halálával teremtett talajból indult ki a magyar szabadság és polgárosodás.

Utoljára Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke mondott beszédet. Azt mondta, az Aradi vértanúk példamutatása segítette a magyar nemzetet abban, hogy megannyi szörnyűséges történelmi eseményt – legyen akár szó Trianonról vagy az ’56-os forradalomról – túléltünk.

Az eseményen végül Hoppál Péter először elénekelte az 1848-ban című katonadalt, majd közösen az egybegyűltekkel a Szózat elszavalásával zárták az eseményt.