Címlap Közélet Igaz vagy leg...

Igaz vagy legenda, hogy kormányközeli vállalkozó ölébe zuhan az Orfűi Aquapark?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem kapkodnak a vevők az Orfűi Aquaparkért: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. immár 760 millió forintért is megválna az idei szezont bezárva „végigszunyáló” fürdőtől. Pécs és Orfű önkormányzata eközben továbbra is rajtra kész: közösen átvennék az egészet.

Ha egy jó portékát jó áron hirdetnek meg, hamar elkel. Úgy tűnik, az Orfűi Aquapark esetében valami nem klappol: a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hiába hirdette meg első körben 1 milliárd 86 millió forintért, majd másodjára 924 millióért, senki sem vitte el.

A kikiáltási ár most ismét lejjebb megy, immár 760 millióért meg lehet venni az ingatlant.

Kell egyáltalán valakinek?

Egyvalami biztos, a pécsi és az orfűi önkormányzat továbbra is rajtra kész. Korábban a Pécs Aktuál is megírta, hogy ha nem lesz új tulajdonos, készek arra, hogy közösen működtessék az akvaparkot.

Tudomásom szerint a kikiáltási árból legfeljebb ötven százalékot lehet engedni, tehát 540 millió forintnál nem mehetnek majd lejjebb. Az ajánlatunkat fenntartjuk a pécsi önkormányzattal közösen. Márciusig lemegy az összes licitlépcső, ha addig nem talál új tulajdonost az állam, akkor döntéskényszerbe kerül. Vagy meghirdeti ismét, vagy figyelembe veszi és elfogadja a mi ajánlatunkat. Az biztos, hogy jövőre nem maradhat zárva az akvapark!

fogalmazott a Pécs Aktuálnak Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere.

S hogy mi lenne a jó a strandolóknak? Nem kérdés:

ha egy tőkeerős cég megveszi az akvaparkot, és végrehajtja az elengedhetetlen fejlesztéseket, akkor hosszú távon nyereségesen működtetheti, ennek köszönhetően pedig egy minőségi fürdőt élvezhetnének az oda látogatók.

A pécsi és az orfűi önkormányzat nem dúskál az anyagi javakban, tehát ha ők kerülnének kapun belülre, nem valószínű, hogy futná komolyabb modernizálásra, jó ideig maradnának a jelenlegi állapotok. Ez pedig nem lenne optimális, bár a semminél ez is jobb lenne sokaknak.

Továbbra is tartja magát a legenda, hogy

„egy turisztikában érdekelt, Kormányhoz közeli cég lesz a befutó, amely majd állami pályázatok és állam-közeli bankok segítségével modernizálni tudja fogja az akvaparkot, majd eltenni a hasznot”.

Hogy ez valóban így van-e, az egyelőre erősen kérdéses, de majd idővel ki fog derülni. Az biztosnak tűnik, hogy még erős hátszél ellenére is

igen kockázatos lehet a befektetés és a megtérülés,

ez utóbbi akár 10-15 év is lehet. Persze a befektetés, felújítás mértékétől függően.