Címlap Közélet A helyiek sze...

A helyiek szerint már a licit előtt megvan az Orfűi Akvapark új tulaja

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Akinek irdatlan sok pénze van, strandot vehet: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő eladná az orfűi aquaparkot, a kikiáltási ár 1 milliárd 86 millió forint. A jólértesült helyiek szerint már a licit előtt megvan az új tulaj, ugyanakkor bejelentkezett a fürdőért Pécs és Orfű önkormányzata is közösen. A lényeg az lenne, hogy működjön!

A Pécsi-tó szabadstrandjai manapság hétköznap is fullon vannak, rengetegen fürdenek, úsznak. Nem csoda, nincs más lehetőség: megdöbbentő, de a sokak által kedvelt Orfűi Aquapark nem nyitott ki idén. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő eladná a létesítményt, a kikiáltási ár 1 milliárd 86 millió forint, a licit augusztus 6-tól 10-ig tart.

Senki sem tudja, mennyien licitálnak majd a strandra, ám a jólértesült orfűiek szerint felesleges is „sorba állni”, megvan már az új tulaj. Kormányhoz közeli érdeklődőről beszélnek, akinek az embere a napokban állítólag már járt is a strandon, úgymond felmérte a terepet. Szintén helyi pletyka, hogy az sem véletlen, hogy pont most árulják a „portékát”, nem pedig korábban, mondjuk télen, a holtszezonban: az elmúlt hónapokban romlott az állaga, olcsóbban lehet majd hozzájutni…

– Nekünk egyébként teljesen mindegy, ki veszi meg, csak működjön – mondta a Pécs Aktuálnak egy helyi, a turizmusban érdekelt vállalkozó. – Mert jelenleg így néz ki az egész: eljön az évek óta ide járó vendég, s a csórikám itt szembesül vele, hogy zárva a strand, egyméteres a gaz…

Abban az esetben, ha mégsincs meg a tulaj, és senki sem veszi meg a strandot, a pécsi és az orfűi önkormányzat jelezte a tulajdonos magyar államnak, hogy közösen készek lennének működtetni.

– Ha nem kel el az aquapark, akkor szeretnénk működtetni a pécsi önkormányzattal közösen. Ez régi vágyunk – válaszolta a Pécs Aktuál megkeresésére Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere, hozzátéve, arra természetesen nincs pénzük, hogy akár egymilliárdért is megvegyék a létesítményt. – Korábban szinte negyedévente én kerestem ezzel a lehetőséggel a megyeszékhely illetékeseit, ezúttal azonban Péterffy Attila vette fel a kapcsolatot velünk. Az biztos, hogy egyedül nem tudnánk vállalni a működtetést, de nem is hiszem, hogy ez csak a mi feladatunk lenne. Az orfűi turizmusnak természetesen szüksége van az aquaparkra, de ez legalább annyira a pécsieké is: a vendégek túlnyomó többsége onnan érkezik strandolni. Az biztos, nem lehet még egy ilyen szezon, hogy nem nyit ki a strand!

A pécsi–orfűi közös működtetés könnyen megoldható, az Orfű Pécsi-tó Nonprofit Kft. lenne az üzemeltető. Már csak az a kérdés, megérné-e az üzlet, nyereséges lehet-e, vagy egy pénznyelő feladatot vennének a nyakukba az érintett önkormányzatok.

– A számokat nem látjuk, hivatalos adatokat nem kaptunk. A korábbi üzemeltetőktől azonban olyan információkat hallottunk, hogy ha nem csak három hónapos szerződéseket kötöttek volna velük, hanem hosszútávúakat, mondjuk tízéveset, akkor érdemes lett volna elvégezni olyan beruházásokat, amelyeknek köszönhetően rentábilis lehetett volna a működtetés. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy mindez a két önkormányzat számára nem csak a nyereségességről szól, hanem a mi felelősségünk, hogy a strand üzemeljen, nyitva legyen.

Az biztos, hogy bárki is lesz az új tulajdonos, mindenképpen a zsebébe kell nyúlnia a nyitás előtt, mert az aquapark technikai állapota messze nem optimális – pont amiatt, mert az eddigi bérlők a saját nyereségük érdekében minél kevesebb pénzt fordítottak állagmegóvásra, javításra, hát még felújításra. A gépészet korántsem a legmodernebb, a medencékben korábban potyogtak a csempék és a csúszda alja is rohadt – arról nem is beszélve, hogy a szolgáltatások színvonala sem éri el a kor követelményeit.

Egy szó mint száz: ha kell is költeni az aquaparkra, annál rosszabb biztosan nincs, mint hogy zárva tart a nyári kánikulában. Nemrég egyébként felreppent a hír, miszerint a két önkormányzat még ezen a nyáron kinyitná a strandot, információink szerint azonban erre minimális sansz lenne – mire átvizsgálnák a gépészeti berendezéseket és beszereznék a szükséges engedélyeket, vége lenne a nyárnak, a szabályos nyitás tehát lehetetlen.