Címlap Baranya BARANYAI KIVI...

BARANYAI KIVIFÖLD! Esőben is szüretelik a kivit Szigetvár mellett

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Kelet-Ázsiából származó gyümölcs imádja Baranyát! Öt éve Szigetvár mellett Ujházi Tamás kezdett bele a gazdálkodásba. Tavaly már több mint 1,5 tonna kivit szüretelt. A helyiek imádják és keresik is a gyümölcsöt.

Sokan egzotikus gyümölcsnek ismerik, de akivi lehet az új magyar sikergyümölcs. Legalábbis a Szigetvár melletti ültetvény ezt bizonyítja. Ujházi Tamás öt éve vágott bele a fák ültetésébe, tavaly pedig 1,2 hektáron 1,5 tonna vitaminbomba termett nála. Hogy mi a titka? Víz, gondos kezek és a savas, magyar föld!

Bírja a fagyot, igaz, csak pár óra hosszan

Ujházi Tamás kivis gazda – Hayward, azaz zöld húsú kivit termeszt

Aki azt hinné, hogy a kivi nem ültethető magyar földbe, TÉVED! A dimbes-dombos vidéket imádja, sőt még a telet is jól tűri.

– A kivinél nagyon fontos, hogy megfelelő PH-értékű földbe legyen ültetve. Mielőtt nekiláttam, olyan földet kerestem, ami savas, azaz a PH-ja 7 alatti. Fontos az is, hogy dombos vidéket válasszunk, hiszen ez az adottság garantálja nekünk, hogy nem fog elfagyni az ültetvény. A kivi mínusz két fokig bírja a hideget 5-6 órán keresztül – mondja Ujházi Tamás.

Füstöléssel védhető az ültetvény

Egy kivinek 12 négyzetméternyi terület jut, árnyékolónak is használható a növény, lugast is „ültethetünk” belőle

– Ha nagy a hideg, akkor ugyanúgy, mint más gyümölcsnél, füstöléssel védhető a kivi. Általában a korai fagytól kell védeni tavasszal – hangsúlyozza Tamás.

1,5 tonna kivi termett tavaly, imádják a helyi gyümölcsöt

A kivifogyasztás könnyítheti az elalvást, rost- és káliumtartalma segítheti a szív egészségét

Tamás csak helyieknek és kisebb boltoknak árulja a gondosan szüretelt kivit. Nagyobb élelmiszerláncok, éttermek egyelőre nem vásároltak tőle.

– Októberben van a szüret, egy évben egyszer. Kisdobszára, a szülőfalumba szeretnék még kimenni, meg majd Szigetvárra, de az eddigi tapasztalatok alapján a helyiek mind felvásárolják a C-vitaminban gazdag gyümölcsöt.

Évente egyszer szüretelik, tavaszig eláll a gyümölcs

Az első két évben sokat kell vele foglalkozni, heti szinten kell felkötözni, hogy ne legyenek benne kanyarok, hogy könnyebben jusson el a tápanyag a gyümölcshöz

A kivit októberben szüretelik és márciusig simán eláll a pincében.

– Az a titka, hogy 15 fokban kell tartani, majd fogyasztás előtt almával együtt kell egy zacskóba tenni. Két-három nap alatt beérik. Ezzel a technikával márciusig élvezhető a vitaminbomba – árulta el a titkát Ujházi Tamás.