Nyerő párost alkot Jászó Ádám és edzője, Turós Máté – második éve dolgoznak együtt
Címlap Sport A pécsi úszó ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Három éremmel, köztük egy első hellyel zárta a Debrecenben megrendezett rövidpályás úszó országos bajnokságot Jászó Ádám, a PSN Zrt.-Pécsi Sportiskola versenyzője. A kiváló eredményeire a szövetségi kapitány, Sós Csaba is felfigyelt, aki már olimpiai részvételt emlegetett vele kapcsolatban!

Immár második éve alkot nyerő párost Jászó Ádám és edzője, Turós Máté, aki úgy fogalmaz, tanítványa „egy felnőtt testbe bújt gyerek, aki nagyon rendes, tisztességes”. Olyannyira, hogy zokszó nélkül bírja az úszással járó monotonitást, no meg a rengeteg edzést: rendszerint napi két úszóedzése van heti három konditréninggel megspékelve, ami ha nem elég ijesztő, tegyük hozzá, hogy reggelente hatkor kezdenek…

– Az Ádám teljesítményében voltak hullámvölgyek, de az utóbbi egy évben azt látom, hogy egyre jobban megérett a feladatra, egyre tudatosabban, céltudatosabban készül – fogalmazott a Pécs Aktuálnak Turós Máté. – Az adottságai kiválóak, és most már vannak komoly céljai. Egyre inkább a sprinttávokban jó, az ötvenes, százas számokban, ezeken szerzett érmeket az országos bajnokságon is.

Decemberben Bukarestben rövidpályás Európa-bajnokságot rendeznek, az eredményei alapján nem csoda, hogy Jászó Ádám az utazó keret tagja. Jövőre pedig olimpia lesz Párizsban, amellyel kapcsolatban szóba került a pécsi úszó neve, ráadásul nem akárki mondta ki…

„Például a négyszer százas férfi gyorsváltóban Jászó Ádám. Könnyen elképzelhető, hogy az olimpián ő fog úszni a magyar válogatottban” – mondta Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya.

– Természetesen nagyon jólesik, hogy a szövetségi kapitány így beszél rólam! Nagyon motiválóak voltak a szavai, még éhesebb vagyok a sikerre, és még több munkát fogok beletenni annak érdekében, hogy bekerüljek a váltóba – fogalmazott lapunknak Jászó Ádám.

A 21 éves, 203 centi magas (sokszor invitálták, hogy legyen kosaras, de szerinte a labdajátékokhoz nincs igazán érzéke) pécsi úszó most Debrecenben lett először országos bajnok, ráadásul nem kis meglepetés volt számára, hogy ez éppen rövid pályán sikerült.

– A fordulóim annyira nem voltak jók, de egy ideje együtt dolgozunk Váczi Márkkal, aki nagyon sokat segített ezen a téren. Az országos bajnokság kapcsán felemásak az érzéseim, mert a három éremnek nyilván nagyon örülök, ugyanakkor az utolsó két napon kétszer is „lenyúltak”, kétszáz háton és kétszáz gyorson, ami nem esett túl jól a lelkemnek.

Edzője, Turós Máté említette, hogy Ádámnak immár komoly céljai vannak. Természetesen megkérdeztük a tanítványt, hogy mire gondolhatott a mestere: „Egyrészt hosszú pályán is szeretnék országos bajnok lenni. Másrészt mindent megteszek azért, hogy száz háton egyéniben is kijussak az olimpiára, vagy ha ez nem sikerül, legalább megússzam az A-szintet. Nem vagyok messze tőle, egy jobb rajt és egy jobb forduló, és már meg is van!”

Jászó Ádám eredményei a debreceni rövidpályás országos bajnokságon: 100 gyorson 3. (47.69), 50 háton 2. (24.27), 100 háton 1. hely (51.60), 200 gyorson 4., 50 gyorson 4., 200 háton 4.

Jászó Ádám hatalmasat úszott 100 háton, óriásit csatázott a BVSC két versenyzőjével, de végül ő csapott először a célba, így aranyérmes lett