Címlap Baranya Baromfiudvart...

Baromfiudvart telepítettek a családi házak közé Pécsett, hajnali 4 órától nem alszanak miatta a szomszédok

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Egyik napról a másikra baromfiudvar lett a szomszédunk hátsó kertjében, ami a mi ablakaink felé néz. Nem vagyunk az állatok ellen, de tessék elképzelni, hogy 2-3 méterre minden hajnalban rázendítenek a kakasok, akik eddig nem voltak ott. Az ürülékről pedig ne is beszéljünk, ami szennyezi a környezetet” – panaszolták a Magyarürögi úton élők.

Az érintett utca Pécsett: korábban a városokban létezett egy olyan térkép, ahol állattartási övezeteket alapján lehetett lovat, disznót vagy épp baromfit tartani. Mára azonban ez központi szinten megszűnt. Gyakorlatilag bármit lehet tartani, ha az állat igényeit kielégíti a gazda.

Az Ürögben található, családi házas övezet eddig csendes volt, telis-tele 50-60-100 milliót érő házakkal. Nemrég azonban két háznál tollasok nevelésébe kezdtek.

A nem kis hanghatással járó kellemetlenséget már a Városháza felé is jelezték a lakók. Ők azonban – mivel a haszonállattartás központilag nem tiltott és már helyileg sem korlátozható – nem tehetnek túl sok mindent – tudta meg a Pécs Aktuál.

– A városokban korábban városokban létezett egy olyan térkép, ahol állattartási övezetek alapján lehetett lovat, disznót vagy éppen baromfit tartani. Mára azonban ez központi szinten megszűnt. Jogszabályilag tehát nem tesznek különbséget város és falu között – mondta a város jegyzője. Lovász István hozzátette: egyetlen szempontot vesznek figyelembe, ez pedig az állattartási körülmények minősége. Tehát, hogy az állat számára minden biztosított legyen (megfelelő hely, víz, takarmány…). A jegyző ugyanakkor hozzátette:

igen, ez életidegen egy nagyvárosban. De ha a szabályokat betartva tartanak baromfit, lovat vagy birkát, akkor a város vezetése nem tudja azt mondani, hogy nem lehet, mert nincsenek már állattartási övezetek. Korábban kimondták, hogy disznót, lovat, szarvasmarhát nem lehet tartani ilyen helyen. Most ez már nincs.

Egy megoldás létezik csak: birtokvédelem kérhető az ingatlanra. Ilyenkor ha a probléma továbbra is fennáll, akkor bírságot szabnak ki a birtokháborítóra.

„Az állandó a ricsaj miatt kértünk már birtokvédelmet”

Egy lakó már kérte és meg is kapta a birtokvédelmi eljárást ingatlanára. Amire ezt a választ kapták: a „panaszolt hanghatást kiváltó kakas állatot el kell távolítani hétköznap este 8 és reggel 7 között, hétvégén este 8 és reggel 8 között”. Ezzel viszont nem tudnak mit kezdeni az ott élők, hiszen a kakast nem lehet „lekapcsolni”. Így az kukorékol hajnali 4-kor – ha esik, ha fúj.

Ha a hanghatás nem szűnik meg, akkor az birtokháborító magatartás. Ez pedig akár 500 ezer forintig terjedő bírsággal is járhat, továbbá el kell távolítani a kakast az adott ingatlanról.

„Mintha egy felszálló repülőgép mellett élnénk”

– Képzeljük el, hogy itt nem akkorák a telkek, hogy a kakasszó távolinak, már-már meghitt reggeli ébresztőnek hasson. A gyerekek hajnalban összerezzenek, amikor 130 decibellel rázendít a kakas. Igen, annyival, mintha 15 méterre állnának egy felszálláshoz készülő repülőgép mellett. Ez a hanghatás pedig hosszú távon halláskárosodáshoz is vezethet. Szóval mi nem ilyen helyre költöztünk. És most nem tudjuk, hogy mit tehetnénk – folytatta az édesanya. Szerinte még a hivatalokban is tanácstalanok, hogy mi lenne a jó megoldás erre.

Nem ritka ez az eset az ország más pontján sem

Az ország más pontján történt már hasonló, Pécsett viszont egyedül az ürögi városrészből jelentettek ilyen problémát – tudtuk meg a jegyzőtől, aki hozzátette azt is: nagyvárosi környezetben kevésbé várható el, hogy kakas kukorékoljon. Persze ez nagyban függ a lakókörnyezettől is és az ott élők hozzáállásától is.