Címlap Hírek Világklasszis...

Világklasszis sportolók is tanulnak a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem annyira ismert, pedig egyre népszerűbb, hogy a Pécsi Tudományegyetemen a versenysportolók karriert is építhetnek. A Természettudományi Karra több olyan kimagasló versenyző is jár, aki nemcsak az országban, hanem a világ számos pontján remekel.

Berta Dániel

Berta Dániel – párbajtőröző, Európa-bajnoki bronzérmes

Nekem pécsiként nem volt kérdés, hogy ezt az egyetemet válasszam. Sőt, amikor elkezdtem, akkor még a Pécsi Egyetemi Atlétikai Club tagja is voltam. Az egyéni tanrend pedig adott volt, mint lehetőség és ezzel segítik is a tanulmányainkat és az előremenetelünket a sportban. A szorgalmi időszakban talán egy-egy óráról van engedmény, de a vizsgákon ugyanazt kell teljesíteni, mint az összes többi tanulónak. Most leginkább a sportolói karrieremre koncentrálok, de nyilván gondolkodik az ember, hogy ez után hol és hogyan tud elhelyezkedni. Úgy gondolom, egy ilyen végzettséggel, nem lesz gond.” (Berta Dániel edző szakos hallgató a PTE TTK-n)

Semostyán Róbert

Semostyán Róbert – uszonyosúszó, egyetemi világkupa dobogós

Kaposvárról járok a Pécsi Tudományegyetemre, ahol edző szakon végzem tanulmányaimat. Mindenképp szerettem volna a sporttudománnyal foglalkozni és itt Pécsett össze is tudom egyeztetni a versenyekkel. Bár igényelhetünk egyéni tanrendet, nem szívesen bújok ki egy vizsga alól sem. Talán kétszer csúsztam meg határidővel, de nem vagyok az a megúszós fajta. Tetszik az is, hogy sportösztöndíjban részesülhetünk, ami azért nagy segítség. Edző szakos hallgatóként már most is óraadóként dolgozom a Magyar Úszószövetség által szervezett Úszó Nemzet Programban és ezzel is szeretnék tovább foglalkozni, ha elvégeztem az egyetemet.” (Semostyán Róbert testnevelő edző szakos hallgató a PTE TTK-n)

Pupp Réka

Pupp Réka – cselgáncsozó, olimpiai 5. helyezett

Paksról jöttem Pécsre. Azért nem Pestre mentem, mert könnyebben megközelíthetőnek gondolom a Pécsi Tudományegyetemet. Az egyetemet levelezőn kezdtem, de ezen felül is nagyon sok segítséget kaptam. Ha például nem jelenléti óra volt, akkor nem kellett lejárnom Paksról. Mivel nagyon sokat vagyunk külföldön, ezért ez óriási előny számomra. Sokszor „küldték” utánam az anyagokat, így mindig be tudtam hozni a lemaradást. Sportolóként én sem szeretek kibújni a feladatok alól. Próbálok mindig felkészülni és a legjobbat nyújtani, még akkor is ha ez nem olyan egyszerű. Bár még úgy érzem, hogy a pályám elején vagyok, mindenképpen el tudom magam képzelni edzőként, tanárként. Szóval én ezért is választottam ezt a szakot, mert ez mind bennem van és úgy gondolom, ezt tudnám csinálni.” (Pupp Réka testnevelő edző szakos hallgató a PTE TTK-n)