Címlap Arc Bébiszitter-k...

Bébiszitter-közösséget hozott létre a két pécsi anyuka

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Saját példából merítkezett két pécsi orvos-anyuka, amikor létrehozták a helyi bébiszitter-közösséget. Céljuk volt, hogy a hétköznapi zűrzavarban könnyen megtalálják a szülők a legmegfelelőbb gyermekfelügyelőt.

Balról jobbra: Dr. Kovács Patrícia és Dr. Pankaczi Andrea

Patrícia és Andrea a PTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében dolgoznak.

– Amikor szervezem a napomat és a gyerekekkel vagyok, akkor sokszor elcsúszom a teendőimben. Nem egyszer késő este 10 óra után érem utol magam. Ilyenkor már nem lehet bébiszittert hívni. Innen jött az ötlet, hogy tök jó lenne egy bármikor felkereshető szitter-oldal.

Patrícia úgy véli, hogy mindezek mellett nagyon fáradságos és hosszadalmas folyamat megfelelő gyermekfelügyeletet találni. Ellenőrizni a gyermekfelügyelő hátterét, végignézni a tapasztalatait, megbizonyosodni a szakmaiságáról és mindezek mellé megismerni – ehhez idő kell.

Ebből a két szempontból született meg a PécsiSitter 2020 szeptemberében.

Az sem gond, ha hajnalban kell menni

– Bármikor közbejöhet a munka a szülőknél, akár hajnalok hajnalán is. Egyik alkalommal Győrből kaptunk egy megbízást, hogy a munka miatt nem fog időben hazaérkezni Pécsre az egyik szülő. Hajnali négykor kellett vigyázni a csemetére. Megoldottuk!

Hogy működik a PécsiSitter?

A PécsiSitter közössége 19 főből áll. Különböző háttértörténettel és szakértelemmel rendelkező bébiszitterek közül válogathatnak a szülők. Személyesen is találkozhatnak a szülők a gyerekek jövőbeli felvigyázójával a munkába állás előtt. Viszont azonnal is tudnak menni, ha arra van szükség!

De nem csupán vigyáznak a gyerkőcökre, ha van rá külön igény, akkor tanulnak is velük – vannak olyan bébiszitterek, akik idegen nyelvek korrepetálásában is tudnak segíteni. A legfontosabb képesítése azonban az összes bébiszitternek az életmentéshez köthető. Patríciáék csak olyan bébiszittereket alkalmaznak, akik elvégezték a gyermekelsősegély-tanfolyamot.

Az időseknek is segítenek, ha kell

Fontos kiemelni, hogy nem idősgondozásról van szó! DédiSitternek hívják ezt a lehetőséget. Ha bevásárolni kell, vagy netán sétálna egyet a mama, sakkozna a papa – rájuk lehet számítani.

Egyik alkalommal egy idős néni kért segítséget tőlünk. Egyedül él, és kádban fürdik. Attól félt, hogy elesik és szerette volna, ha valaki a szomszéd szobában ügyelne rá baj esetén.

mondta el Patrícia