Címlap Baranya Békés Sándor:...

Békés Sándor: A vadászat minden korban erkölcsi követelményekkel együtt járó cselekedet!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Békés Sándor 82 éves, de még most is aktív újságíró, író, a NIMRÓD főmunkatársa. Legújabb vadászati témájú könyve február 15-én jelent meg, a címe: Megváltó hajnalok.

Pályafutása elején a Dunántúli Naplónál dolgozott újságíróként, majd főszerkesztő-helyettesként. Irodalmi munkássága nagy példaképek – Bertha Bulcsu, Lázár Ervin, Thiery Árpád, Hallama Erzsébet és Rab Ferenc – nyomán bontakozott ki.

– Az irodalom és újságírás határterületei azokban az években összetalálkoztak, és fedték egymást, ami rendkívül ösztönző dolog volt – mondta az író.

1976-ban alapítója és főszerkesztője lett a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiójának.

Békés Sándornak eddig 12 könyve jelent meg. Mindegyik a vadászat kulturális és erkölcsi vonatkozásaival foglalkozik.

– A vadászat mindig is az irodalom egyik fontos témája volt, sőt. Az irodalomnak és a kultúrának az ősgyökereit ősember elődeink vadászközösségeiben kell keresni. A 25-30 ezer évvel ezelőtt született barlangrajzok is igazolják a vadászat fontosságát, hiszen életfeltétel volt az őskorban és a közösségi élet létére, fejlődésére is nagy hatással volt – mondta.

Ebből következik, hogy mindig minden korszakban születtek vadászati témájú írások, amelyek a vad elejtéséről fokozatosan a vadászó ember felé fordultak. a nagy klasszikusok: Széchenyi István, Kittenberger Kálmán, Nadler Herbert és Fekete István azokat az ősi hagyományokat emelték át a modern korba, amelyek a vadászat közösségi szellemét és erkölcsi tartalmát fogalmazták meg.

A vadászat minden korban erkölcsi követelményekkel együtt járó cselekedet!

A vadászat modern korunkban olyan, mint a kertészet. A kertész megmetszi a fát, gyomlál, és amikor megérik a gyümölcs, azt hasznosítja – állítja az író.

– A vadászelleneseket meg kell győzni, hogy a vadászat szükséges, végső lényegét tekintve természetvédelem, amely ma már  szigorú törvényi és erkölcsi keretek közé szorított tevékenység. A magyar vadászati törvény, úgy gondolom, hogy a világ egyik legjobb törvénye. Már a címe is beszédes:

‘A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról’ – meséli a vadász.

Békés Sándor elmondása szerint amikor a vadász találkozik egy vaddal, vagy elejti azt, kettős érzések vannak benne: ünnep és gyász.

A vad NEM céltábla, a vadász NEM céllövész.

Békés Sándor legújabb könyve február 19-én, szombaton debütál a FeHoVa HUNGEXPÓN, vagyis a fegyver-vadász-horgász kiállítás Nimród pavilonjában.