Címlap Baranya Csapóhorgokka...

Csapóhorgokkal kínozzák a halakat a rapsicok!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sajnos elég sűrűn botlanak a horgászok csapóhorgokba a Dráva baranyai részén. A régi rapsic módszer elég kegyetlen, de sokszor eredményes.

Több drávai horgász is jelezte az utóbbi hónapokban, hogy rendszeresen találkozik a parton csapóhorgokkal. Természetesen nem örülnek neki, hogy illegális módszerekkel fosztogatják a folyó halállományát.

– Az utóbbi időben három alkalommal is találkoztam ezzel a módszerrel. Sajnos úgy tűnik, néhányan rendszeresen helyeznek ki csapóhorgokat. Abszolút nem örülök neki, hiszen egyrészt kegyetlen módszer, a megakasztott halak akár órákig, napokig szenvedhetnek a horgon, amíg az orvhorgász fel nem bukkan – mesélte lapunknak az egyik drávai pecás. – Mi, rendes horgászok, elég sokat áldozunk a szenvedélyünkre, természetesen kiváltjuk az engedélyeket, míg mások egész egyszerűen csak fosztogatják ezt a gyönyörű vizet!

S hogy mi is pontosan a csapóhorgozás? Elég durva, ám felettébb egyszerű módszer! Lényegében horgászfelszerelés sem kell hozzá, elég a helyszínen vágni egy kellően erős ágat, szívós facsemetét, amelyet beleszúrnak a partoldalba, a végére strapabíró zsinórt kötnek, a horogra pedig annak megfelelően tesznek csalit (kishalat, vagy éppen kukoricát), hogy békés vagy ragadozó halat akarnak-e fogni. A rapsic, miután „beüzemelte” a csapóhorgot, szépen hazabaktathat, majd időnként megnézi, hogy rajtavesztett-e valami a felszerelésen. Miután a halas sokszor órákig szenvednek a horgon, ez az egyik legkíméletlenebb módszer – gyakran döglötten, fogyasztásra alkalmatlan állapotban kerülnek partra. A rapsicok a csapóhorgozással pénzt és időt is spórolnak: engedélyt nem vesznek, és nem is kell órákig várniuk a parton a kapásra.

Természetesen a csapóhorgozás tiltott módszer, akit ilyesmin kapnak, súlyos pénzbüntetésre számíthat! Sőt, a jogosulatlanul halászók (nyakzóhálóval, elektromos halászgéppel), horgászók (gereblyézők, csapóhorgosok) az elkövetett szabálytalanság súlyától függően akár szabadságvesztést is kaphatnak, így pedig könnyen büntetett előéletűvé válhatnak.

Fontos tudni, hogy aki elhagyott, gazdátlan orvhalászatgyanús eszközt talál, ne nyúljon hozzá, ne vegye magához, mert könnyen a súlyos következményekkel járó orvhalászat gyanújába keveredhet!

Egy csapóhorgos felszerelés a Dráván