Címlap Balhé Döntött a bír...

Döntött a bíróság: Péterffy Attilának tűrnie kell a kritikát, Pécs polgármestere nem így látja

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tíz tárgyalás után másodfokon megszületett a döntés: Vicze Csillának volt igaza és nem sértette meg Péterffy Attila becsületét. Pécs polgármestere azért perelte be a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivőjét, mert szerinte megsértette jó hírnevét azzal a 2019-es kijelentésével, hogy a pécsi hőerőmű vezérigazgatójakéntdurván  3 000 000 tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban. A Pécsi Ítélőtábla kimondta: Vicze Csilla nem állított valótlant, egy erőteljes kritikát fogalmazott meg, amit Péterffy Attilának – aki 2019 nyarán polgármesterjelölt volt – tűrnie kell.

Még mindig nem ért egyet a bíróság döntésével Pécs polgármestere

– A hazai jogsegély-szolgáltatás sajnos nem bünteti azokat, akik hazug állításokat fogalmaznak meg. Az én konkrét esetem egy tipikus Fidesz-propaganda, a másodfokú ítélet tipikus példája annak, hogyan kell kiszolgálni a Fidesz igényeit – mondta Pécs polgármestere, miután kilépett a tárgyalóteremből.

„Közszereplőként ilyet mondani több mint felelőtlenség”

– mondta Halmos Péter, Vicze Csilla ügyvédje Péterffy Attila kijelentésére reagálva. – Minket is érnek csalódások, de Magyarországon az ítélkezés nagyon a helyén van – tette hozzá. Majd így folytatta: – Érdekes lenne, ha már véleményt sem lehetne mondani. Erre mondta Bibó István, hogy

demokratának lenni annyit jelent, hogy nem félni. Nem félni a véleményektől. Ezek szerint felperes fél a véleményektől

– tette hozzá Vicze Csilla ügyvédje.

Péterffy: a 2019-es kampányban csak egy átlagos pécsi voltam

– Nemcsak kormányváltásra, hanem korszakváltásra is szükség van – mondta Péterffy Attila az ügy kapcsán, aki a Pécsi Ítélőtábla döntését megkérdőjelezve is vallja: „Hazugságokkal vádoltak, illetve nemtelen állításokat társítottak hozzám”. A pert pedig azért indította, hogy a közbeszédet megtisztítsa. „Éppen azért, hogy a jog eszközével vessünk véget a hazug propagandának” – mondta.

A bíróság kimondta: Péterffy Attilának kötelessége közszereplőként többet tűrnie

– Ne felejtsük el, hogy a 2019-es kampány idején nem voltam polgármester, csak egy átlagos pécsi, aki tenni akart a városért – mondta Péterffy Attila arra utalva, mennyit kellett akkor tűrnie.

A Pécsi Ítélőtábla tehát helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, így tíz tárgyalást követően befejeződhetett a pécsi polgármester által indított per, amiben a Civilek a Mecsekért Mozgalom vezetőjének, Vicze Csillának adtak igazat.

A tárgyalás után adott interjú itt nézhető vissza:

UPDATE: Nyilatkozat-háború

Nem sokkal a tárgyalás után üzentek Péterffy Attilának, aki pedig maga is közleményt adott ki. Részleteket ebben a cikkünkben olvashat minderről.