Címlap Hírek Péterffynek ü...

Péterffynek üzenték: Viselkedjen férfi módon és kérjen bocsánatot!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

"Akiket Ön folyamatosan becsmérel nem politikusok, hanem olyan szakemberek, akik még akkor is Pécs javát fogják szolgálni, amikor Ön már rég nem lesz városunk polgármestere" - reagált a Fidesz helyi frakcióvezetője Péterffy Attila kijelentéseire, amit a pécsi bírókra vonatkozóan tett. Csizmadia Péter a közösségi oldalán szólította fel Pécs polgármesterét: kérjen bocsánatot! 

Mint ismert, csütörtökön másodfokon is elbukta Péterffy Attila azt a pert, amit a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője ellen indított hónapokkal ezelőtt. A Pécsi Ítélőtábla helybenhagyta az első fokú ítéletet, amiben kimondták: Vicze Csilla nem állított valótlant Péterffy Attiláról. A döntés után azonban Pécs polgármestere olyat mondott, ami Csizmadia Péter szerint nem méltó a köztiszteletben álló bírókhoz, ügyészekhez. Ezért a Fidesz pécsi frakcióvezetője bocsánatkérésre szólította fel a város vezetőjét.

A felszólítást szó szerint közöljük:

„Polgármester Úr!

Legyen elég és viselkedjen végre férfi módon.

Legyen elég abból, hogy kénye-kedve szerint sérteget minden hatóságot, hivatalt.

Legyen elég abból, hogy több évtizede köztiszteletben álló bírókat, rendőröket, ügyészeket személy szerint bélyegez és rágalmaz meg, csak azért mert egy-egy jogi eljárásban Önnek nem tetsző döntést hoznak.

Tudja Polgármester Úr, én megszoktam már, hogy politikai ellenfelével szemben általában pökhendi és lekezelő stílusban képes csak megszólalni, ha egyáltalán válaszra méltatja kérdéseimet és észrevételeimet, de azok az emberek, akiket Ön folyamatosan becsmérel nem politikusok, hanem olyan szakemberek, akik még akkor is Pécs javát fogják szolgálni, amikor Ön már rég nem lesz városunk polgármestere. Ha így folytatja, akkor ez az idő hamarabb eljön, mint gondolja.

Felszólítom, hogy azonnal kérjen bocsánatot a nemtelen megnyilvánulásaiért. Ha másért nem, akkor legalább a pécsiség kedvéért.”

Közleményt adott ki Péterffy Attila is, ezt is szó szerint közöljük:

A mai magyar jogrendszer még bátorítja is a hazugságok terjesztését

Másodfokon is úgy ítélte meg a bíróság, hogy Vicze Csillának a 2019-es politikai kampányban jogában állt hazugságokat terjeszteni személyemről, nekem pedig tűrnöm kell ezt. Sem az érvelést, sem azt a szellemiséget nem tudom elfogadni, amit ez az ítélet üzen, és továbbra is kiemelt célként tekintek a közbeszéd megtisztítására.

A 2019-es választási kampányban hazugságokkal vádoltak, becsmérlő kifejezésekkel illettek. Mivel a közbeszéd megtisztítását kiemelt céljaim között tartom számon, feljelentést tettem annak érdekében, hogy a jog eszközével vessünk véget a hazug propagandának, a másokat besározó kampánymódszereknek.

Az elsőfokú ítélet kimondta, hogy közszereplőként köteles vagyok többet eltűrni, mint egy átlagember. A Pécsi Ítélőtábla pedig csütörtökön másodfokon is helyben hagyta az elsőfokú ítéletet abban a személyiségi jogi perben, amelyet dr. Vicze Csilla ellen indítottam. Egyetértett a másodfokon eljáró bíróság a korábbi ítélet indoklásával is. Lényegében azzal, hogy egy közérdeklődésre számot tartó ügyben bárki bármit mondhat, egy választási kampányban pedig ez különösen igaz.

Sajnos a jelenlegi jogrendszer ilyen: nem bünteti azt, aki hazug állításokat tesz. Sőt, ha elfogadjuk a bíróságok érvelését, még bátorítja a hazugságok terjesztésében.

Ezt az érvelést, ezt az üzenetet nem tudom, és nem is akarom elfogadni. Én egy olyan országban szeretnék élni, ahol megvédik az embereket az aljas hazugságoktól, ahol senkinek nem kötelessége eltűrni a nemtelen, konkrét bizonyítékokat nélkülöző támadásokat. 

Bízom abban, hogy az előttünk álló politikai rendszerváltás el fogja hozni azt a változást, hogy a jogsegélyszolgáltatás ismét objektív és független legyen.

Véget kell vetni a megosztottságnak, a hazudozásnak, az észérvek ütköztetése helyett folytatott mocskolódásnak. Továbbra is azon fogok dolgozni, hogy Pécs, és lehetőleg az ország közbeszéde megtisztuljon – írta Péterffy Attila közleményében.